Sigurno će vam dobro poslužiti kao ideja za brzi ručak, onih dana kada želite što manje vremena provesti u kuhinji, a ukoliko vam ostane nešto od ručka, možete je poslužiti i hladnu, za večeru ili drugi dan, piše Minimagazin.info.
Sastojci:
150 grama šunke
vezica mladog luka
čehno bijelog luka
3-4 trokutića sira (Zdenka ili sličan)
200 ml pavlake za kuvanje
so, biber
malo muškatnog oraščića (po želji)
300 grama tjestenine
parmezan za posipanje.
Priprema
Šunku narezati na manje komadiće, mladi luk na kolutove, bijeli luk nasjeckati, otvoriti trokutiće sa sirom, a sve prema količini navedenoj u listi sastojaka iznad.
Zakuvati vodu, dodati dvije kašičice soli i ubaciti tjesteninu. Šunku pržiti vrlo kratko, na srednje jakoj vatri, svega pola minute pa dodati mladi luk i bijeli luk. Nastaviti pirjati, uz miješanje, oko dvije minute.
Dodati pavlaku za kuvanje, trokutiće sa sriom i biber. Po želji dodajte malo muškatnog oraščića. Sve dobro miješati minutu do dvije, dok se sve ne sjedini i sir rastopi. Kada se sve rastopilo, dodati 300 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Miješati kratko, dok ne dobijete fini kremasti umak. Sada procijediti tjesteninu i odmah vruću ubaciti u dobijeni umak. Sve dobro promiješati. Posipati, po želji, parmezanom i brza tjestenina sa šunkom i sirom je gotova.