Magazin

Znate li zašto biste trebali namočiti orahe prije konzumacije?

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola. No, manje poznato je da ih je poželjno namakati u vodi prije konzumiranja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Naime, namakanje oraha prije jela je praksa koju neki ljudi slijede iz različitih razloga, gdje se vjeruje da ovaj proces nudi potencijalne zdravstvene prednosti.

Pročitajte još

Poboljšana probavljivost

Jedan od glavnih razloga zašto bi trebali namočiti orahe je bolja probavljivost. Orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što nekim ljudima može otežati probavu. Poznato je da se fitinska kiselina veže za minerale poput kalcija i magnezija i na taj način smanjuje njihovu apsorpciju u organizmu.

Smanjuje se gorak okus

Orasi sadrže spojeve kao što je tanin, koji doprinosi gorkom okusu. Ukoliko ih ostavite u vodi, riješit ćete se gorkog okusa. Ovo može biti naročito korisno za pojedince koji su osjetljivi na gorke okuse ili im sirovi orasi nisu ukusni.

Poboljšana apsorpcija hranjivih tvari

Namakanje oraha također može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari koji se nalaze u orašastim plodovima. Smanjenjem nivoa fitinske kiseline, namakanje može pomoći u oslobađanju vezanih minerala, čineći ih bioraspoloživijima za apsorpciju u probavnom traktu.

Uklanjanje kontaminanata

Još jedna potencijalna korist od namakanja oraha je uklanjanje plijesni, bakterija i drugih kontaminanata koji mogu biti prisutni na površini oraha. Vjeruje se da namakanje oraha u vodi s dodatkom soli ili octa pomaže u dezinfekciji i čišćenju oraha, smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom.