Magazin

Znate li da se peteljka jagode ne bi trebala bacati jer ima zdravstvena svojstva?

Bacali ste peteljke od jagoda u smeće ili ste čak pretpostavljali da su možda otrovne?

FOTO:  UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Stručnjaci su otkrili da je to dio ovog ukusnog voća kojeg biste svakako trebali iskoristiti.

Hirurg i kreator TikTok sadržaja dr. Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati dio, ima nutritivnu vrijednost jednaku samoj bobici, prenosi N1.

“Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice”, otkrio je doktor.

Nastavio je objašnjavati da gornji dio sadrži i druge hranjive tvari poput magnezija, kao i dodatnu količinu vlakana.

Pročitajte još

Peteljke jagoda također možemo koristiti u razne druge svrhe. Bloger o hrani The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući ocat, sirupe, čaj, pa čak i salsu.

Istraživanje koje je u augustu 2023. objavio Univerzitet San Diego pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni tlak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.

Osim toga, Allison Tallman, registrirana dijetetičarka i osnivačica Nourished Routes razgovarala je s Medical News Today i rekla da očekuje više istraživanja koja pronalaze vezu između ovih slatkih bobica i prevencije raka.

“Veza između jagoda i zdravlja crijeva, jagoda i zdravlja mozga, te jagoda i zdravlja srca dobro je istražena. Voljela bih da postoji više istraživanja o jagodama i prevenciji raka budući da imaju antioksidativne komponente”, dodala je.