Magazin

Usvojite ove navike ako želite poboljšati zdravlje srca

Vrlo je važno paziti na zdravlje srca jer su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
ILUSTRACIJA

Neki od faktora koji utječu na zdravlje srca su izvan naše kontrole, poput genetike i dobi, ali drugima, poput prehrane i načina života, možemo upravljati.

“Uvođenjem svjesnih malih promjena koje su održive, zdravlje srca može se poboljšati tijekom nekoliko mjeseci do godina”, kaže kardiolog dr. Nicholas Ruthmann za Parade, prenio je N1.

Promjene načina života trebale bi se promatrati kao preventivne mjere za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dodaje liječnik dr. Carl Cameron.

“Poboljšanje zdravlja vašeg srca ne događa se preko noći, ali poduzimanje nekih koraka odmah može pomoći u poboljšanju zdravstvenih ishoda. Nažalost, bolest srca se ne može poništiti nakon što se dijagnosticira”, navodi dr. Cameron.

Od prehrambenih promjena do savjeta za rješavanje stresa, evo nekoliko načina za početak koje preporučuju liječnici:

Prestanite pušiti

Usvojite zdravu prehranu

Više vježbajte

Spavajte više

Kontrolirajte svoj krvni tlak (vježbanje oko 30 minuta dnevno pet dana u tjednu, nepušenje, prehrana zdrava za srce, održavanje niske razine stresa i održavanje zdrave tjelesne težine održavat će krvni tlak i šećer u krvi pod kontrolom)

Smanjite razinu stresa.