Svijet

Zaposlenici "Washington Posta" u štrajku prvi put od '70-ih

Uposlenici "Washington Posta" u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) stupili su u štrajk prvi put od '70-ih godina prošlog vijeka.

FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Oko 700 uposlenika, otprilike jedna četvrtina ukupnog broja zaposlenih novina sa sjedištem u glavnom gradu Washingtonu, organizovalo je 24-satni štrajk u znak protesta protiv obustave pregovora o ugovorima i očekivanih otpuštanja.

Sindikat Post Guild objavio je da su s upravom novina 18 mjeseci pregovarali o ugovorima, ali je uprava “odbila pregovarati u dobroj vjeri” i prekinula pregovore.

Sindikalni čelnici istakli su da su u štrajk stupili prvi put od ’70-ih godina, te da je u posljednje vrijeme došlo do stagnacije broja pretplatnika na novine.

Broj pretplatnika “Washington Posta”, koji je u vlasništvu osnivača Amazona Jeffa Bezosa, pao je s oko tri miliona u 2020. na približno 2,5 miliona ove godine.

Patty Stonesifer, privremena glavna direktorica “Washington Posta”, najavila je u oktobru da će 240 ljudi biti otpušteno, kao razlog navodeći finansijske poteškoće.

Prihvati notifikacije