Svijet

Amerikanci proslavili 99. rođendan bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera

Amerikanci su jučer proslavili 99. rođendan bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera pa je Bijela kuća je u njegovu čast izložila drvenu tortu na svome sjevernom travnjaku, a Carterova biblioteka u Georgiji priredila je zabavu za javnost.

FOTO:  EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Carter, demokrat koji je služio kao američki predsjednik od januara 1977. do januara 1981., nalazi se u hospiciju nakon što je u februaru odbio daljnje zdravstvene intervencije.

Iako Carter danas navršava 99 godina, zabava je pomaknuta na subotu zbog problema s nastavkom financiranja vladinih agencija.

Carter nakon napuštanja ureda živi duže od bilo kojeg američkog predsjednika u historiji

U Washingtonu, travnjak je krasila drvena torta na tri kata u crvenoj, bijeloj i plavoj boji, s 39 svjećica jer je Carter bio 39. predsjednik, uz natpis: “Sretan rođendan, predsjedniče Carter”.

Carter, koji je rođen 1. oktobra 1924., nakon napuštanja ureda živi duže od bilo kojeg američkog predsjednika u povijesti. Stekao je svjetsku slavu zbog svog postpredsjedničkog humanitarnog rada te 2002. godine osvojio Nobelovu nagradu za mir.

Carter se proteklih godina suočava sa zdravstvenim problemima, uključujući i melanom koji se proširio na jetru i mozak, no i dalje se nastavio boriti, čak i nakon odluke o odlasku u hospicij. Carterov unuk Jason rekao je New York Timesu da se bivši predsjednik suočava s fizičkim ograničenjima i da se “približava kraju”, no da je sa svojom suprugom i u miru, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije