IT

Predstavnički dom usvojio zakon po kojem bi TikTok mogao biti zabranjen u SAD-u

Iako je prijedlog zakona usvojen velikom većinom dvostranačkim glasanjem, još uvijek treba da prođe kroz Senat i da ga potpiše predsjednik kako bi postao zakon.

FOTO: TIK TOK
FOTO: TIK TOK

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je značajan zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi, javlja BBC.

Pročitajte još

To bi dalo kineskoj matičnoj kompaniji ovog giganta društvenih medija, ByteDance, šest mjeseci da proda svoj kontrolni paket ili bi aplikacija bila blokirana u SAD-u.

Iako je prijedlog zakona usvojen velikom većinom dvostranačkim glasanjem, još uvijek treba da prođe kroz Senat i da ga potpiše predsjednik kako bi postao zakon.

Zakonodavci su dugo bili zabrinuti zbog uticaja Kine na TikTok. TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, osnovane 2012. godine.

Firma sa sjedištem u Pekingu registrirana je na Kajmanskim ostrvima i ima urede širom Evrope i SAD-a.

Ako zakon uspije da dobije odobrenje u Senatu, predsjednik Joe Biden je obećao da će ga potpisati čim mu padne na sto, što bi moglo izazvati diplomatski spor s Kinom.

ByteDance bi morao da traži odobrenje od kineskih zvaničnika da završi prinudnu prodaju, čemu je Peking obećao da će se protiviti. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će se taj potez “vratiti kao udarac SAD-u”.

Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji je koautor zakona, rekao je da SAD ne mogu “preuzeti rizik da dominantnu platformu za vijesti u Americi kontrolira ili je u vlasništvu kompanije koja je u vlasništvu Komunističke partije Kine”.

Kineske kompanije podliježu zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji od njih zahtijeva da dijele podatke s vladom na zahtjev.