Svijet

Biden vrši pritisak na republikance da podrže zakon o finansiranju ukrajinskog rata protiv Rusije

Američki predsjednik Joe Biden vrši pritisak na republikanske poslanike da podrže ono što Bijela kuća naziva “prijeko potrebnim zakonom” o finansiranju ukrajinskog rata protiv Rusije, kome se protivi bivši predsjednik Donald Trump.

biden
FOTO: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL

Trumpovo protivljenje paketu vojne pomoći Ukrajini i Izraelu koji je odobrio Senat od 95,34 milijarde dolara znači da se o tome možda nikada neće glasati u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

Pročitajte još

Bijela kuća šalje Bidenove emisare u narednim danima u savezne države koje imaju koristi od finansiranja američkih vojnih kompanija kako bi dokazali da će američka ekonomija dobiti ako se paket odobri.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan branit će argumentaciju Bijele kuće u sali za za novinare kada bude odgovarao na pitanja.

Bidenov portparol za nacionalnu sigurnost John Kirby organizirao je niz medijskih pojavljivanja kako bi se zalagao za finansiranje. Ministar odbrane Lloyd Austin pridružuje se tim naporima, a sadašnji i bivši pomoćnici za nacionalnu sigurnost će u tome, također, učestvovati, kazao je visoki zvaničnik administracije.

Očekuje se da će potpredsjednica Kamala Haris iznositi argumente za zakon dok ove sedmice putuje na Minhensku sigurnosnu konferenciju.

Nakon što je Senat u utorak ujutru usvojio zakon, dvostranačka grupa poslanika odmah je počela da poziva predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mikea Johnsona da ga iznese na glasanje u Domu, koji njegova stranka kontrolira s tjesnom većinom. Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga Biden potpiše, prenosi Reuters.