Svijet

Zatvaranje vladinih službi u SAD-u izbjegnuto u posljednjem trenutku

Američki Kongres usvojio je kasno u subotu zakon kojim se spriječava zaustavljanje finansiranja uz ogromnu podršku demokrata nakon što je predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, odustao od ranijeg zahtjeva tvrdolinijaša iz njegove stranke za stranačkim prijedlogom zakona, prenosi Reuters.

FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Senat sa demokratskom većinom izglasao je 88-9 za usvajanje mjere kako bi se izbjeglo četvrto djelomično zatvaranje savezne vlade u desetljeću, poslavši prijedlog zakona predsjedniku Joeu Bidenu, koji ga je potpisao prije isteka roka.

McCarthy je odustao od insistiranja stranačkih tvrdolinijaša da bilo koji zakon prođe Predstavnički dom sa samo republikanskim glasovima, što je promjena koja bi mogla uzrokovati da ga jedan od članova krajnje desnice pokuša zbaciti s vodeće uloge.

Zastupnički dom je glasao sa 335 prema 91 za finansiranje vlade do 17. novembra, pri čemu ga je podržalo više demokrata nego republikanaca.

Ovaj potez označio je duboki pomak u odnosu na to kako su stvari izgledale ranije ove sedmice, kada je zatvaranje izgledalo gotovo neizbježno. Zatvaranje bi značilo da većina od četiri miliona vladinih službenika ne bi bila plaćena – bez obzira radili ili ne – a također bi bio zatvoren niz federalnih službi, od nacionalnih parkova do finansijskih regulatora.

Federalne agencije su već izradile detaljne planove u kojima se navodi koje će se usluge nastaviti, poput pregleda aerodroma i graničnih patrola, a šta se mora zatvoriti, uključujući naučna istraživanja i pomoć u ishrani za sedam miliona siromašnih majki.

Američki narod može odahnuti: večeras neće biti zatvaranja vlade – rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer nakon glasanja.

Demokrate su od početka govorile da je jedino rješenje za izbjegavanje zatvaranja dvostranačje, i drago nam je da je predsjedavajući McCarthy konačno poslušao našu poruku – kazao je on.

Prihvati notifikacije