Svijet

Erdogan potvrdio da se u Turskoj na liječenju nalazi više od 1000 pripadnika Hamasa

Više od 1000 pripadnika Hamasa trenutno je hospitalizirano u Turskoj na liječenju, objavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ponovno potvrđujući da “ne smatra Hamas terorističkom organizacijom”.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
arhiva

“Toliko mnogo pripadnika Hamasa je ubijeno. Čitav zapad napada ih svim vrstama oružja i streljiva”, rekao je šef turske države obraćajući se novinarima zajedno s grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom.

“Nazvati Hamas (…) terorističkom organizacijom bilo bi okrutno”, rekao je, podsjetivši da se Grčka i Turska “ne slažu” oko ovog “vrlo važnog” pitanja.

Erdogan smatra Hamas “pokretom otpora” i rekao je da je žalostan zbog grčkog stava koji dijele i mnoge druge zapadne zemlje da je to teroristička organizacija.

“Složimo se da se ne slažemo”, kazao je Micotakis.

Erdogan je prošlog mjeseca primio političkog vođu tog islamističkog pokreta Ismaila Haniju.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Dana 7. oktobra Hamasovi članovi infiltrirani iz Gaze izveli su napad na Izrael, ubivši više od 1170 ljudi, većinom civila, prema izvješću AFP-a temeljenom na službenim izraelskim podacima.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će uništiti Hamas, provodeći opsežnu vojnu operaciju u Pojasu Gaze i podvrgavajući taj teritorij strogoj blokadi.

Ministarstvo zdravstva Hamasa objavilo je u ponedjeljak da je dosad u Pojasu Gaze poginulo 35.091 ljudi.