Svijet

Erdogan: Nažalost, bol, drama i nestabilnost vladaju svuda oko nas

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je palestinski narod svjedok snažne podrške koju Turska pruža palestinskoj borbi.

Erdogan
FOTO: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je na mitingu u Mardinu istakao da i ovaj ramazan muslimani provode tužni zbog brojnih sukoba.

“Nažalost, bol, drama i nestabilnost vladaju svuda oko nas. Naš susjed Sirija žudi za mirom i spokojem već 13 godina. Etničke i sektaške tenzije se nastavljaju u našem drugom susjedu Iraku. Krvavi rat između Rusije i Ukrajine je ušao u treću godinu. Uz ovo sve od oktobra su dodani i brutalni napadi terorističke države Izrael na Gazu“, rekao je Erdogan.

Istakao je da je Turska jedna od zemalja koje su od prvog dana dale najveću podršku Palestini i najoštriju reakciju naspram Izraela.

Dodao je da je Turska brodovima i avionima otpremila više od 40 hiljada tona humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Predsjednik Erdogan je također podsjetio da su u Turskoj na liječenje doveli više od 900 oboljelih od raka i ranjenih Palestinaca sa njihovim porodicama.

“Svjedok snažne turske podrške palestinskoj borbi su naša palestinska braća. Iako neki od neznalica među nama ne znaju, potlačeni narod Gaze vrlo dobro poznaje ispravan i pronicljiv stav Tayyipa Erdogana. Nismo mi otkrili ovu borbu naše palestinske braće za prava i pravdu 7. oktobra. Mi smo u ovoj borbi od naše mladosti“, poručio je Erdogan.

Erdogan je izjavio da je branio Palestinu i podržavao palestinsku stvar u svakoj fazi svog poluvjekovnog političkog života.