BiH

Zabrinutost građana Bihaća raste, ne žele ponovo snositi najveći teret migrantske krize

U Bosni i Hercegovini je od početka godine evidentiran ulazak oko 26.000 migranata. Od toga, njih više od hiljadu smješteno je u prihvatnim centrima u Bihaću.

Migranti u Bihaću
FOTO: ANADOLIJA
Ilustracija

Građani su zabrinuti da bi im se mogao ponoviti scenarij od prije nekoliko godina kada je ovaj grad nosio i najveći teret migrantske krize.

Pakistan, Maroko, Afganistan, Siera Leone… Samo su neke od zemalja odakle migranti svakodnevno pristižu u kamp Lipa, nadomak Bihaća. Među 1.200 njih je i Hamid. Došao je s istom porukom kao i ostali – preći u Hrvatsku i nastaviti put dalje.

“Pokušavao sam već preći granicu, ali uhvatili su me i vratili ovdje. Uzeli su odjeću, telefon…, sve što sam imao. Zašto to rade? U Hrvatskoj bih ostao samo jedan dan i nastavio put prema Njemačkoj gdje je moja porodica”, priča Hamid, migrant iz Avganistana.

Na uvjete se ne žale. Kažu da imaju hranu, piće, medicinsku njegu i market u kojem mogu kupiti sve što im treba.

“Hrana je dobra, kao i ljudi ovdje. Evo, vidite, živimo svi zajedno i nema nikakvih problema. Samo se nadamo da ćemo jednog dana stići na odredište”, kaže jedan od migranata iz Tunisa.

A do tada situacija bi mogla eskalirati – pribojava se kantonalni premijer Mustafa Ružnić. Naročito ga brine kamp koji se gradi u hrvatskoj općini Krnjak, na samoj granici s našom zemljom.

“Moramo znati koja će sutra biti uloga tog kampa, da li će biti prihvatni kao Lipa ili će biti sabirni, putem kojeg će se migranti iz cijele Hrvatske i Evrope sabirati i vraćati nazad u BiH. Zato pozivam institucije BiH da se uključe, kako se sutra ne bi građani USK našli u problemu u kojem su bili”, naglašava Ružnić.

Ništa bolje stanje nije ni u Hrvatskoj. Zbog pojačanog priliva je gradonačelnik Sinja pozvao i na slanje vojske duž granice s Bosnom i Hercegovinom.

“Sve države zatvaraju granice, a naše su otvorene. Pogledajte ovu čistinu. Migrantima je dozvoljen ulazak. Meni je bitniji nokat ili dlaka našeg djeteta, nego svi ti migranti među kojima ima i terorista”, kaže Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Uz kamp Lipa u Bihaću djeluje još jedan gdje ih je tristotinjak. Značajan broj ih je i u okolici.

S obzirom da se sukobu na Bliskom istoku i na evropskom tlu ne nazire kraj, za očekivati je da će priliv i dalje biti prisutan. Zato, kažu nadležni, treba biti spreman, piše BHRT

Prihvati notifikacije