Region

Načelnik hrvatskog Vojnića traži dolazak vojske i zatvarenje granice sa BiH

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić i saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritizirali su u subotu državnu vlast zbog migrantske krize i nezakonitih prelazaka u Hrvatsku.

FOTO: OPĆINA VOJNIĆ
FOTO: OPĆINA VOJNIĆ

Troskot je poručio da je ozbiljno povrijeđen hrvatski suverenitet, pa bi na granicu trebalo poslati vojsku.

Andrić je na konferenciji za novinare zatražio vojsku na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

“Tražimo da se granica hitno zatvori i vrati sigurnost u domove. S obzirom na pucnjavu na granici i na spoznaje da postoji naoružana grupa, ne osjećamo se sigurno.

Svi smo tu u kućnom pritvoru i tražimo zaštitu”, rekao je Andrić.

Izrazio je duboko razočaranje izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska neće graditi zidove i ograde prema Hrvatima u BiH.

“Jedan sam od Hrvata iz BiH, a za moje je rođake ograda već podignuta jer moraju čekati satima na graničnom prijelazu da uđu legalno u Hrvatsku.

Dok preko granice ne mogu prenijeti niti sendvič, pretresa ih se i maltretira, drugi mogu nesmetano prelaziti granicu”, poručio je Andrić.

Andrić je bio član HDZ-a, ali kaže da je prije par mjeseci napustio HDZ i za sada nije član nijedne stranke.

Troskot je ustvrdio da su migranti nedavno pucali na hrvatsku specijalnu policiju.

“Metak je pogodio u drvo prošavši između dvojice policajaca. Da je metak pogodio policajca, bi li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da je policajac ubio samoga sebe nespretnim rukovanjem oružjem”, upitao je on.

Poručio je da se migranti ne bi olako upuštali u prelazak granice, ako bi znali da je čuva vojska, a državni vrh nazvao “mlakonjama” istaknuvši da prije svega misli na premijera i ministra unutarnjih poslova.

Također smatra da bi se lokalne zajednice mogle samoorganizirati “jer im nacionalna politika neće pomoći”.

Prihvati notifikacije