Svijet

Velika Britanija vratila tražioce azila sa kontroverzne barže “Bobby Stockholm“

Nadležne službe u Velikoj Britaniji evakuiraju tražioce azila sa kontroverzne barže “Bobby Stockholm“ nakon što je u vodi pronađena bakterija Legionella, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL

Iako su migranti koristili vodu na brodu, niko od njih do sada nije pokazao nikakve simptome, ali su iz predostrožnosti uklonjeni sa barže, prenio je BBC.

Tragovi bakterije koja može izazvati legionarsku bolest, vrstu upale pluća, pronađeni su nakon rutinskog testiranja prije nego što su migranti prešli na baržu usidrenu u luci Portland u Dorsetu na jugozapadu zemlje.

Međutim, rezultati su stigli tek nakon što su migranti prešli na baržu.

Prva grupa tražilaca azila u ponedjeljak je smještena na transportnu baržu.

U izvještaju se navodi da je Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) preporučila dalja ispitivanja vodosnabdijevanja.

Kontroverzni plan ima za cilj smjestiti do 500 muškaraca, starosti od 18 do 65 godina, na plutajuću baržu i da tamo čekaju rezultate svog zahtjeva za azil. Plan je naišao na žestoke kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, a iz Vlade Velike Britanije tvrde da je takvo rješenje mnogo jeftinije od hotelskog smještaja za tražioce azila.

Prihvati notifikacije