Region

Bezimeni grobovi migranata duž toka rijeke Drine

Dok migranti putuju balkanskom rutom prema zapadnoj Europi, nevladine organizacije pokušavaju pratiti one koji su izgubili živote, ali mnogi nadgrobni spomenici ostaju bezimeni.

FOTO: UNA BIH
FOTO: UNA BIH
Ilustracija / Na slici nije prikazan događaj iz teksta

Rijeka Drina teče preko Balkana i čini veliki dio granice između Srbije i Bosne i Hercegovine. U blizini grada Loznice, na srpskoj strani granice, okružena gustom šumom, Drina je prepreka koju migranti moraju prijeći na svom putu do boljeg života u zapadnoj Europi, piše Euronews.

Za mnoge migrante koji putuju zapadnobalkanskom migrantskom rutom, susret s ovom rijekom dugom 346 km znači ne samo kraj njihovog putovanja, već i kraj njihovih života.

“Problem je što ne znamo tko je pokopan”, kaže Milica Švabić, pravnica udruge KlikAktiv, koja objašnjava kako su “svi grobovi označeni kao nepoznati, a naznačena je samo godina smrti”.

Točan broj migranata koji su se utopili u Drini nije poznat jer vlasti ne vode službenu evidenciju.

Na groblju u gradu Loznici na zapadu Srbije pojavilo se 12 identičnih grobova. Ovdje lokalne aktivistice bilježe smrt migranata na balkanskoj ruti, ali je nemoguće dobiti preciznu procjenu. Od 2015. godine zabilježeno je 400 smrtnih slučajeva.

Prihvati notifikacije