Svijet

WHO: U izraelskim napadima ubijeno 509 Palestinaca u bolnicama

Neke bolnice su morale da obustave rad zbog oštećenja usljed bombardovanja ili nedostatka goriva.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvještaj u kojem navodi da su izraelski napadi na zdravstvene ustanove na okupiranoj palestinskoj teritoriji rezultirali smrću 509 Palestinaca, uključujući pacijente i zdravstveno osoblje, te ranjavanjem 447 ljudi, javlja Anadolu.

Izrael je od 7. oktobra izveo 229 napada na bolnice i zdravstvene centre u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, prema Sistemu nadzora za napade na zdravstvenu zaštitu (SSA) Svjetske zdravstvene organizacije.

Samo u Pojasu Gaze, Izrael je do 5. novembra izveo 102 napada na zdravstvene ustanove, ranije je objavio WHO.

Pozvali su “na aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu”.

U Gazi postoje 34 bolnice, sa približno 13 bolnica sa kapacitetom od oko 2.000 kreveta kojima direktno upravlja Ministarstvo zdravstva.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) pruža zdravstvene usluge za više od 70 posto stanovništva u Pojasu Gaze.

Nekim zdravstvenim ustanovama također upravljaju vladine agencije ili organizacije kao što su Palestinski Crveni polumjesec i Palestinsko medicinsko društvo za pomoć.

Pored brojnih poliklinika i medicinskih centara u okviru Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze, humanitarne organizacije također pružaju osnovne medicinske usluge u stambenim područjima.

Mnoge bolnice na sjeveru Gaze su evakuisane, a u izraelskim napadima bombardovano je i područje u blizini nekih bolnica.

Neke bolnice su morale da obustave rad zbog oštećenja usljed bombardovanja ili nedostatka goriva.

Grupa izraelskih ljekara izdala je 5. novembra saopćenje u kojem tvrdi da je bolnica Shifa u opkoljenom Pojasu Gaze baza za “palestinske naoružane grupe” i pozvala na njeno bombardovanje.

Prethodno je objavljeno i saopćenje koje je potpisalo 47 rabina u kojem se zagovara bombardovanje bolnice Shifa na osnovu sličnih navoda.

Prema podacima Ureda za medije Vlade Gaze, u izraelskim napadima 16 bolnica je potpuno prestalo sa radom, a 18 je djelimično funkcionalno.