Svijet

Ukrajina ima novi plan za probleme sa strujom i grijanjem

Ukrajinska vlada u utorak je obećala izgraditi skloništa za grijanje te opskrbu vodom i strujom, upozorivši građane da štede energiju tokom nemilosrdnih ruskih napada koji su u zimsko vrijeme teško oštetili energetsku infrastrukturu.

FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Posebni “centri nepobjedivosti” bit će postavljeni širom Ukrajine za pružanje električne energije, grijanja, vode, interneta, mobilnih veza i lijekova besplatno i 24 sata dnevno, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videoobraćanju u utorak.

Ruski napadi prekinuli su snabdijevanje strujom na duže vrijeme za do 10 miliona potrošača odjednom. Ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna.

“Ako se masivni ruski napadi ponove i jasno je da struja neće biti vraćena još satima, ‘centri nepobjedivosti’ krenut će u akciju sa svim ključnim službama”, rekao je Zelenski.

Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milione ljudi do kraja marta – najnoviji učinak ruske devetomjesečne invazije koja je već ubila desetke hiljada, protjerala milione i uništila globalnu ekonomiju, prenosi Reuters.

Ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja slijede niz neuspjeha na bojnom polju koji su uključivali povlačenje njenih snaga iz južnog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.

Prihvati notifikacije