BiH

Udruženja žrtava: Smjena zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića je nastavak politike devedesetih

Iz udruženja žrtava su istakli da nikada nije bilo postavljeno pitanje zamjenika načelnika, ali da se dolaskom Mladena Grujičića pokušava potpuno uspostaviti kontrola.

FOTO: N1
FOTO: N1

Zajedničkim saopćenjem četiri udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini osudile su i nastavkom “politike devedesetih“ ocijenile smjenu zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdije Fejzića, javlja Anadolu.

“Smjena Hamdije Fejzića predstavlja nastavak zločina koji su tokom devedesetih godina u Srebrenici označeni presudama međunarodnih sudova kao zločin genocida. Sličan obrazac smo primijetili početkom devedesetih, kada su se u svim općinama pod kontrolom SDS-a, bilo djelomičnom ili potpunom, smjenjivali čelni ljudi iz Bošnjačkog ili Hrvatskog naroda. Tamo gdje to nije bilo moguće postići većinom, koristila se sila“, navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žena Podrinja, Udruženja majke Srebrenice i Udruženja žene Srebrenice.

Iz udruženja žrtava su istakli da od uspostave vlasti na demokratskim principima u poslijeratnoj Srebrenici, gdje je načelnik bio Bošnjak, a zamjenik Srbin, nikada nije bilo postavljeno pitanje zamjenika načelnika, ali da se dolaskom Mladena Grujičića na poziciju načelnika, pokušava potpuno uspostaviti kontrola bez prisustva ijednog Bošnjaka na izbornoj funkciji.

“Srebrenica je simbol zločina, mjesto i općina u Evropi gdje je sudskim putem dokazan genocid nad Bošnjacima. Nije dopustivo da na funkciji načelnika ili njegovog zamjenika nema Bošnjaka, jer to bi značilo da su počinitelji genocida ostvarili svoj cilj. Stoga apeliramo na visokog predstavnika da poništi odluku Skupštine Srebrenica i vrati gospodina Hamdiju Fejzića na mjesto zamjenika“, navodi se u saopćenju.