Kultura

Prva kino projekcija filma "Moja Srebrenica" Nerminke Emrić u Srebrenici

Dokumentarni film “Moja Srebrenica” bosanskohercegovačke novinarke i režiserke Nerminke Emrić bit će prikazan u Srebrenici u JU “Kulturni centar “ u ponedjeljak 18. septembra.

FOTO: INSTITUTEFORGENOCIDE.ORG
FOTO: INSTITUTEFORGENOCIDE.ORG

Dokumentarni film Moja Srebrenica donosi priču o djeci Srebrenice koja i danas, 28 godina nakon počinjenog genocida nose teret prošlosti i sudbine koja je zadesila članove njihovih porodica. Film Moja Srebrenica je film o trinaestogodišnjoj djeci koja žive i koja idu u školu u Srebrenici.

Autorica filma Emrić kazala je da je tokom istraživanja došla do brojnih saznanja koja su dosad bila nepoznata. Mnogo djece se nalazi u Srebrenici, kada govorimo o bošnjačkoj djeci. Ta djeca su jako vrijedna, odlikaši su i idu zajedno u školu sa djecom pravoslavne vjere. Nikada nije bilo incidenata, djeca se druže. Ono što je važno kada su u pitanju bošnjačka djeca, nemaju nimalo mržnje ali kažu da ne osjete mržnju ni sa ‘druge strane’, od djece srpske nacionalnosti. Djeca u Srebrenici jako su pametna, obrazovana, imaju svoje želje, vizije i jasno vide svoju budućnost – istakla je Emrić.

Novinarka, urednica i režiserka Nerminka Emrić ukupno je snimila sedam dokumentarnih filmova, od čega su tri filma o Srebrenici: “Majke i sinovi”, “Munira” i “Moja Srebrenica”.

Film “Moja Srebrenica” je premijerno prikazan na TVSA 10. jula, dan uoči obilježavanja godišnjice genocida, saopćili su organizatori.

Prihvati notifikacije