Magazin

To baš i nije utješna hrana – omiljena jela povezana s depresijom

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders pokazala je da je stopa depresije 80% viša kod ljudi čija prehrana uključuje velike količine ultraprerađene hrane.

FOTO: ILUSTRACIJA/CALMSAGE.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/CALMSAGE.COM

Autori studije sa brazilskog Universidade Federal de Viçosa – definisali su ultraprerađenu hranu kao onu koja sadrži „pet ili više komponenti za ekskluzivnu upotrebu u prehrambenoj industriji, kao što su sredstva protiv vlage, emulgatori i simulatori okusa“.

Većina vrsta čokolade, čipsa, sladoleda, kolača, gotovih jela i gaziranih pića koja se prodaje u američkim trgovinama zadovoljava te kriterije.“Odnos između naše prehrane i našeg mentalnog zdravlja je komplikovan. Brazilsko istraživanje nudi još jedan važan dio u slagalici”, rekao je David Crepaz-Keay iz Fondacije za mentalno zdravlje u Velikoj Britaniji za Daily Mail.

“Našim umovima i tijelima je potrebna zdrava, uravnotežena ishrana, a to je nešto što ne dobijamo samo od ultraprerađene hrane”, dodao je. “Zašećerene grickalice i pića s kofeinom mogu nam dati privremeni poticaj – ali to je kratkog vijeka, može poremetiti san i ima negativan učinak na naše mentalno zdravlje.”

Mnoge namirnice kojima pribjegavamo u najmanjoj mjeri – uključujući čokoladu i sladoled – klasificirane su kao ultraobrađene.

Osim toga, jedan stručnjak za ishranu povukao je rezultate, rekavši da je nemoguće znati da li je riječ o jednosmjernoj vezi između ultraprerađene hrane i depresije.

Ljudi koji već imaju depresiju vjerovatno će se prikloniti prerađenoj hrani, što znači da studija ne daje uvjerljiv zaključak da ta hrana doprinosi depresiji.Osim kognitivnog pada, ultraprerađena hrana može biti povezana s povećanim rizikom od gojaznosti, problema sa srcem i cirkulacijom, dijabetesa, raka i kraćeg životnog vijeka.