Region

Tanja Fajon u Prištini: Kosovo da učini sve za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Fajon, koja je bila izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim za Kosovo, čestitala je na "zajedničkom uspehu da se stigne do liberalizacije viza za kosovske građane"

FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK  / AA
FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK / AA

Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je nakon sastanka sa svojom kosovskom koleginicom Donikom Gervallom, da Kosovo treba da učini napore na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kroz dijalog kojim posreduje Evropska unija, javlja Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Gervallom, Fajon je kazala da je Evroskoj uniji je potreban snažan Zapadni Balkan i snažno Kosovo, kako bi se izbegli bezbedonosni rizici. Ona je istakla da Slovenija u potpunosti podržava proces dijaloga između Kosova i Srbije te da bi se svaka nova krizna situacija trebala izbeći po svaku cenu.

“Ponovila sam da Kosovo treba da učini sve napore da normalizuje odnose, da ne bi trebalo da dođe do eskalacije situacije na severu Kosova tako što će se započeti pregovori na kojima će se razgovarati o sponzorisanom predlogu Evropske unije koji je na stolu o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, naglasila je Fajon.

Ona je dodala da vanredni lokalni izbori u aprilu u severnom delu Kosova naseljenom srpskom većinom moraju biti časni i slobodni.

Fajon, koja je bila izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim za Kosovo, čestitala je na “zajedničkom uspehu da se stigne do liberalizacije viza za kosovske građane”.

Fajon je naglasila da je Slovenija prijatelj Kosova i da treba da sarađuje s Kosovom u mnogim različitim oblastima kao što su energetski resursi, voda i upravljanje otpadom, a poslovno okruženje na Kosovu treba da bude bezbedno i jasno prema stranim investitorima.

Zamenica kosovskog premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Gervalla rekla je da je Slovenija bila izuzetan zagovornik za uključivanje regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Ona je navela da Slovenija stalno vrši pritisak na Evropsku uniju da učini više za ovaj region.

Prema njenim rečima, ruska agresija na Ukrajinu pretvara rat u oruđe hegemonističke politike.

“Naš region je u opasnoj fazi evropske istorije, moramo da se suočimo sa ovom novom realnošću, jer će nereagovanje na nju samo još više uozbiljiti našu situaciju. Slovenija je takođe članica NATO-a, a Kosovo takođe dosledno nije krilo težnju da što pre postane članica NATO-a kao težnju koja bi Kosovo približila zemljama sa kojima deli svoje vrednosti”, istakla je Gervalla.

Gervalla je rekla da Srbija, “kao najbliži saveznik i predstavnik Rusije u regionu” preti regionu Zapadnog Balkana ratom i da je potreban zajednički i jedinstven odgovor kako bi te strategije sprečile.

Pored toga, Gervalla je rekla da je sa Fajon razgovarala i o ekonomskoj saradnji, slovenačkim investicijama na Kosovu, kao i o kosovskoj dijaspori u Sloveniji, kao najboljem mostu odnosa dve zemlje.

Tanju Fajon će primiti i predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca.