Region

SAD: Kosovo i Srbija moraju odmah deeskalirati tenzije

Američki State Department danas je rekao da i Kosovo i Srbija moraju poduzeti hitne korake da deeskaliraju tenzije, među kojima treba biti i bezuvjetno puštanje tri kosovska policajca koje je Srbija pritvorila.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Sastanak Vučića i Kurtija u februaru 2023.

“Vjerujemo da i Kosovo i Srbija moraju poduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Pritvaranje policajaca jučer navečer posljednji je u nizu događaja koji su pojačali tenzije između Kosova i Srbije, raspirivši strahove od novog nasilja između bivših ratnih neprijatelja.

Srbija tvrdi jedno, Kosovo drugo

Srbija tvrdi da su uhapšeni duboko na njenu teritoriju, dok Priština kaže da su uhapšeni 300 metara unutar kosovskog teritorija. Hapšenje kosovskih policajaca dolazi nakon prosvjeda koncem maja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3.4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

Kosovska vlada u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, objavio je kosovski ministar unutarnjih poslova, što je potez koji je Beograd ocijenio suprotnim svim europskim principima.

Prihvati notifikacije