BiH

Tahirović za Bosnainfo: Milanović negiranjem genocida u Srebrenici omalovažava svoj Sabor

Nakon što je u nekoliko navrata relativizovao pa čak i negirao genocid u Srebrenici, hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlučio je ponovo žestoko uvrijediti sve žrtve i svjedoke genocida.

FOTO: EPA/AA/KOLAŽ
FOTO: EPA/AA/KOLAŽ

Učinio je to Milanović, kako prenosi beogradski Danas, na radnom ručku u okviru samita Procesa Brdo-Brijuni, rekavši: “Ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid”.

Stigao mu je ekspresan odgovor i žestoka osuda od onih na čiji je račun i iznio tu gnusnu tvrdnju.

U kratkoj reakciji za Bosnainfo, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović podsjeća Milanovića da je Sabor Republike Hrvatske usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, identičnu onoj koju je usvojio Parlament EU.

– Dakle, ako je to zakonodavno tijelo Hrvatske, a jeste, Milanović negira ili u najmanju ruku omalovažava najviše zakonodavno tijelo Hrvatske.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je u više presuda utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, kao što je utvrdio da (Ante) Gotovina i (Mladen) Markač (hrvatski generali, op.a.) nisu krivi za zločine u “Oluji”, ili Milanović misli da su Gotovina i Markač ipak odgovorni – rekao je Tahirović za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije