Region

Milanović u svom prepoznatljivom stilu: Amerika preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Zadru povodom Dana Grada Zadra, koji se obilježava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

FOTO: MARTIAL TREZZINI / EPA
FOTO: MARTIAL TREZZINI / EPA

Osvrnuo se na odluku Vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika.

– Ovo je lični teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje – rekao je Milanović.

Dodao je da on zna šta stoji u Ustavu zato što ga je pisao. Time se referirao na konstataciju Vlade na današnjoj sjednici da obuku ukrajinskih vojnika temelji na Ustavu i na zakonima i međunarodnim sporazumima po kojima je Ukrajina saveznička zemlja.

– Ukrajina, svaka joj čast, nije saveznica. Za odluku o obuci stranih vojnika sabor nije nadležan – kazao je Milanović.

Nazvao je stvari kako ih je danas postavila Vlada “udbaškom sabotažom”.

– Sad će se, kao, vidjeti ko je za Rusiju, a ko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Sava Kovačević ide u Brisel i obećava: “Hrvatska je unutra”. To je krivično djelo.

Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije. Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći – izjavio je Milanović.

Dodaje da, kada su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i odbrambeni karakter, “moraš se konsultirati s predsjednikom”.

Saborskim zastupnicima poručio je: “Budite uspravni, ne dajte se zastrašivati”.

– Svi oni koji bi dali pomoć i učestvovali tamo gdje nama nije mjesto učestvovati neka pročitaju član 5. NATO saveza. Mi imamo obavezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno. Ja te ne mogu zaštititi od tvog ludila i ponašanja za koje ja moram dati pokriće – kazao je.

Prihvati notifikacije