Region

Banožić odgovorio Milanoviću: Ne vidim razlog da odbije obuku ukrajinskih vojnika

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić rekao je da će vlada od sabora tražiti da odluči o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nakon što je tu ideju odbacio predsjednik RH Zoran Milanović.

Banožić vjeruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, ali nije precizirao u kojem se roku odluka mora donijeti. Također nije konkretno rekao za šta bi se obučavali ukrajinski vojnici.

Milanović je ranije danas odbio razmotriti Banožićev dopis u kojem se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Predsjednik, koji se više puta tome jasno usprotivio, svoj najnoviji potez obrazložio je proceduralnim razlozima, tvrdeći da Banožićev zahtjev nije u skladu s Ustavom.

“Ne vidim nijedan razlog zašto je predsjednik to odbacio. Ovo je izbjegavanje jasnih stavova, jesi li za nešto ili nisi”, izjavio je Banožić novinarima.

“Što se mene tiče, procedura može ići dalje, na vladu, sabor i to je to”, rekao je ministar nakon sastanka vladajuće koalicije.

Banožić je siguran u dvotrećinsku većinu, u saborske zastupnike koji, kako je rekao, duboko osjećaju ono što se događa u Ukrajini i u Europi i u ono što može ugroziti Europu i cijeli svijet. I u tom pravcu trebaju donositi odluke, naglasio je. Ali nije rekao kako bi obuka konkretno trebala izgledati.

Prihvati notifikacije