Magazin

Svi koji vole jaču kafu prave istu grešku u kuhanju: Djeluje logično ali joj kvari ukus, samo jedno pravilo je važno

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kako skuhati jaču kafu? Greška koju mnogi prave nehotice joj drastično pogoršava ukus, ali postoji pravilo kako da spremite topli napitak tako da bude savršen, baš onako jak kako volite.

Volite li jaču ili slađu kafu? Iako se ova dva ne isključuju međusobno, mnogi prave jednu grešku kada žele da napitak bude intenzivnog ukusa.

Domaća, turska ili bosanska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu u Bosni, obično pije ujutru i često se smatra mjerilom vještine kuharice.Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može “da se uda”.

Svako ima neki svoj omiljeni način pripreme kafe, a kako se “pravilno” kuha, kao i da li treba koristiti vodu iz česme za pripremu, kada je najbolje da se pije, objasnili su stručnjaci i ukazali na neke greške koje mnogi prave.

Ono što većina radi kada želi da spremi jači crni napitak, kakav mnogi u Bosni piju, jeste da poveća količinu kafe. Velika greška! Ako stavljate previše kafe, rizikujete da da napitak bude kiselkast. Zapravo, uprkos uvreženom mišljenju, veća količina ovog crnog praha neće intenzivirati ukus napitka. Postoji samo određena količina kofeina koji može da se “izvuče” iz zrna pre nego što uništite ukus napitku, a sve to zavisi od vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmjere vode i kae.f Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode, piše Mondo.