Magazin

Znate li koje su najcjenjenije šoljice kafe na svijetu?

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Potvrđuju to i izvješća Statiste, prema kojima je 2021/2022. u svijetu potrošeno gotovo 176 miliona vreća kafe od 60 kilograma što znači da smo popili više od 10.500 miliona kilograma kafe. Kafa se, inače, dijeli na dvije osnovne vrste – arabicu i robustu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača i dalje je Brazil. Za sve strastvene kavoljupce ili one koji će to tek postati donosimo 5 najposebnijih okusa kafe, za koje ćete, ako ih želite kušati, morati izdvojiti i do nekoliko desetaka, pa i stotina eura, i to samo za jednu šoljicu!

Crna kafa od slonovače 

Vjerojatno ste čuli da postoji kafa prikupljena iz mačjeg izmeta, za koju je potrebno izdvojiti i nekoliko stotina eura, ali, vjerovali ili ne, to više nije najskuplja kafa na svijetu. Black Ivory Coffee još je skuplja i rjeđa od one koja je prikupljena iz mačjeg izmeta, a potječe iz Tajlanda, gdje uzgajivači slonovima daju zrna kave uz njihovu uobičajenu hranu. Što u proizvodnom procesu slijedi nakon toga, sigurno možete pretpostaviti i sami. 

Ako u udobnosti svog doma želite piti najrjeđu kafu na svijetu, za kilogram ćete morati izdvojiti u prosjeku 1800 eura, ali cijena često zna ići i preko 2000 eura. Ovu doista skupu kavu inače prodaju u luksuznim hotelima i odmaralištima u Tajlandu, na Maldivima i u Abu Dhabiju. Ako vas put kojim slučajem nanese u spomenute zemlje, budite spremni izdvojiti oko 45 eura za samo jednu šalicu kafe Black Ivory. Zanimljivo, ovu ćete kavu, umjesto šećerom, zasladiti čokoladom, a pit ćete je bez mlijeka budući da se uvijek poslužuje crna. 

Kopi Luwak 

Kopi Luwak sinonim je za luksuznu kafu koja ima orašast i manje kiseo okus. Ovaj egzotični napitak dospio je na listu najskupljih kafa na svijetu upravo zbog načina i procesa proizvodnje. Ova se kafa od Black Ivoryja razlikuje po tome što su za njenu proizvodnju zaslužne cibetke – životinje koje izgledaju kao križanci mačke i rakuna. Kopi Luwak prilično je rijetka sorta kave s obzirom na to da se ove kave proizvede samo 500 kilograma godišnje. Najrasprostranjenija je u SAD-u, Japanu i pojedinim europskim zemljama, gdje je i platežna moć veća. Ovisno o tome je li uzgojena ili sakupljena divlja i u kojoj je zemlji pijete, cijena šalice ove kave iznosi između 5 i 100 eura. Ako dan želite početi uz mirise ove kave, budite spremni izdvojiti pozamašnu cifru od 500 do 1200 eura za kilogram ili čak i više za najkvalitetnija zrna.

Kopi Luwak osobito je popularna u zvjezdanim krugovima, a čak joj je i glasovita Oprah Winfrey prije nekoliko godina posvetila cijelu emisiju.  

Napoleonova kafa 

Ako vam se otok Sveta Helena čini poznat, vjerojatno ste za njega doznali na satu povijesti. Sveta Helena je otok na koji su prognali Napoleona 1815. godine nakon što su ga zarobili Britanci. Veliki Napoleon Bonaparte bio je strastveni obožavatelj kafe i uzgajao ju je na tom otoku, smatrajući pritom da je njegova kafa jedino što je dobro na otoku.  

Ovaj osamljeni otok nalazi se čak 1870 kilometara od Afrike, zbog čega su troškovi prijevoza visoki, što je jedan od razloga visoke cijene ovih zrnaca. Međutim, ljubitelji Svete Helene više su nego spremni izdvojiti visoku cijenu jer kafa ima okus karamele s notama citrusa. Kilogram ove kave “olakšat” će vas za oko 500 eura.  

Sorta Hacienda la Esmeralda  

Hacienda la Esmeralda s pravom zauzima mjesto na popisu elitnih vrsta kave. Raste samo na obroncima vulkana Baru u zapadnom dijelu Paname. Ti su predjeli prepoznati kao ekološki čista područja na koja ljudi još nisu stigli utjecati. Posebnost ove kave je u tome što berači pažljivo biraju samo najveće neoštećene bobice kafe.  

Za jedinstveni okus ove sorte zaslužna je nadmorska visina budući da ovu kavu uzgajaju na od 1500 do 1900 metara nadmorske visine. Ovaj proces uzgoja dovodi do slatkog, aromatičnog okusa – i visoke cijene. Ako svakodnevno želite piti ovu kavu, morat ćete sudjelovati na aukciji da biste došli do nje, a početna cijena je 200 eura za kilogram. 

Planinska kafa iz Jamajke 

Za one koji vole blagu i laganu kavu najbolji izbor mogao bi biti Blue Mountain. Posebnost ove kave skriva se u nedostatku gorčine, a upravo je zbog toga stekla popriličnu slavu. U svijetu uzgoja kave obično vrijedi jedno pravilo: što je veća visina, to je zrno tvrđe, a što je zrno kave tvrđe, kvaliteta je viša. Što se ove planinske kave tiče, ne samo da su zrna tvrda, a samim time i visoke kvalitete, nego veliku ulogu igra nadmorska visina od 2200 metara, koja čini ovu kavu posebnom i skupom. Za uživanje u ovoj kavi morat ćete izdvojiti od 100 do 400 eura za kilogram, piše 24sata.hr.