Samuels kaže da se učinci kofeina mogu osjetiti u roku od 45 minuta nakon konzumacije, a mogu trajati i do 10 sati, a kafa i čaj sadrže različite količine kofeina.
“Jedna šoljica kafe ima oko 95 miligrama kofeina, a šoljica crnog čaja sadrži oko 48 miligrama. U šoljici zelenog čaja nalazi se oko 29 miligrama kofeina. Dakle, učinci kofeina najviše će se osjetiti nakon ispijanja šojice kafe koja sadrži i najviše kofeina”, objašnjava za Huff post.
Dodaje i kako se kofein metabolizira putem enzima u jetri, a određene genetske mutacija utiču na to hoće li taj proces teći brzo ili sporo. Samuels navodi da gotovo polovina svjetske populacije ima varijantu gena zbog koje se sporo obrađuje kofein.
Napominje da osobe koje se bore s hroničnim stresom ne bi trebale unositi kofein u organizam jer može izazvati nuspojave kao što su: nesanica, probavni problemi, tjeskoba te povišen krvni pritisak, ali male količine mogu vam dati zdravi poticaj.
“Problem s unosom kofeina ujutro je to što je razina kortizola već visoka, a kofein to dodatno povećava što može dovesti do tjeskobe i nervoze”, pojasnila je Samuels i dodala da biste uz šoljicu kafe ili čaja ujutro trebali i pojesti nešto kako bi se ovo stanje izbjeglo.
Neka istraživanja sugerišu da kafa može biti korisna za ljude koji imaju određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes tipa 2 ili neke probleme sa srcem. Osim toga, kafa pozitivno utiče i na metabolizam. Još jedna zdravstvena dobrobit kafe je visoka razina antioksidansa.
Kafa sadrži i visoke razine polifenola koji mogu pomoći u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, pa čak i u kontroli tjelesne težine.
Osobe koje ne mogu podnijeti visoke razine kofeina trebale bi ujutro piti čaj jer čak sadrži manje kofeina nego kafa.