BiH

Šta se dešava sa RMU Zenica? Rudar za Bosnainfo: "Ovo je zatišje pred buru, nešto se sprema..."

Zenički rudari nikad nisu bili u goroj situaciji, agonija se nastavlja, svaki novi dan dočekuju sa pitanjem da li će se nešto promijeniti i kad će dobiti zaostale plate. Oni koji trebaju da se oglase, šute!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Rudari koji rade u teškim uslovima, kopaju ručno, moraju obustavljanjem proizvodnje, štrajkovima i radničkim neposluhom, boriti se da dobiju zarađeno, da dobiju plaće i topli obrok. I borili su se, tražili, ali i oni su dovedeni do ruba egzistencije da i sami počinju odustajati.

Jedni žele javno da govore o problemima rudara, drugi strahuju da ih ne snađu još teže okolnosti. Zenički rudar odlučio je da govori za Bosnainfo, ali da ne otkrijemo njegovo ime i prezime, jer kako kaže ne želi da bude u medijima.

Pročitajte još

„Ne želim da se moje ime i prezime razvlači po medijima, razumijet ćete nadam se. Za sada još uvijek nema ništa od plata. Čeka se navodno sastanak novog izabranog nadzornog odbora, oni će odlučiti šta će biti. Na snazi je trenutni prekid rada svim uposlenicima, osim onima koji po zakonu moraju da rade, a to su inspekcijski poslovi u jami i ostalo što je neophodno da se ne ugroze jamske prostorije. Kako kažu, navodno taj prekid rada bit će plaćen 28 KM po danu”, priča nam razočarani rudar.

Jedina promjena koja je nastupila i to u roku 24 sata od protesta rudara jeste što je Vlada FBiH na sjednici 2. avgusta na zahtjev rudara dala saglasnost za smjenu generalnog direktora EP BiH Admira Andelije i kompletnog rukovodstva i imenovan je novi vršilac dužnosti, a od tada do danas nema pomaka.

Kako saznaje Bosnainfo u toku su procedure, čeka se 22. avgust!

“Meni ovo liči kao zatišje pred buru, jer izgleda nikome nije više stalo ni do nas, a niti rudnika. Nešto se sprema, a šta vidjet ćemo. I mi koji idemo da radimo, koji moramo, ne znam dokle ovako možemo da izdržimo. Dolazim na posao svojim autom i kupujem hranu, a ponestaje mi ono malo para što je ostalo. Za sebe lično kažem da sam možda sretnik koji nema kredita kod banke pa sam tu malo u boljoj poziciji od većine rudara.

Mnogi rudari bi se složili da se uplati staž i socijalno zbrinjavanje kako ide i šalji me na biro rada jer ovo je baš došlo 5 do 12. Napušteni od svih. Da su mislili da bude bolje već bi se nešto riješilo, počev od sindikalaca koji samo laju, a ne rade ništa. Šta je dolazak u Sarajevo donio-ništa! Ovo je politička manipulacija pojedinaca.

Ja sam mislio kako su se derali da će u najmanju ruku da stanu sa radom svi rudnici i da obustave proizvodnju i to bi bila podrška. Ovdje je neko prodao Zenicu da bi drugi opstali. Prvo jedna jama Stranjani pa onda Stara jama i sad Raspotočje. Treba da se riješe viška, a taj višak su i invalidi. Oni će uraditi restrukturiranje i rješavat se viška radnika, ali ostaje da se vidi na koji način”, ispričao je za Bosnainfo rudar iz Zenice.

Kako ističe rudari su ljuti na Sindikat, Zuhdiju Tokića, predsjednika Sindikata Rudnika Kreka Tuzla i Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH jer su se ušutili, rudari smatraju da su se priklonili vlasti.

Sindikalci s druge strane su izrazili nadu da se nova Vlada FBiH i novo rukovodstvo EPBiH “neće uplašiti, te da će na ozbiljan i odgovoran način krenuti u restrukturiranje rudnika”.

Prihvati notifikacije