BiH

Bosnainfo na protestima rudara! "Državo šta čekaš?" (FOTO)

Rudari su svaki mjesec u problemu jer moraju moliti za plaću, odlučili su da se izbore za svoja prava!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Rudari rudnika FBiH okupili su se danas u Sarajevu te se uputili prema zgradi Elektroprivrede gdje će iskazati nezadovoljstvo zbog neisplate plata zeničkim rudarima, ali i obezbjeđivanja uslova za penzionisanje radnika koji su ispunili uslove za istu.

Kako je ranije najavio Sinan Husić, predsjednik sindikata radnika rudnika FBiH, planirano je da na protestima bude pristuno otprilike 500 rudara iz sedam rudnika koji su u zajedničkom koncernu.

Pročitajte još

Rudari su stigli u velikom broju, neki od njih su obukli rudarska odijela i donijeli transparente i zastave, a na velikom piše poruka “Državo šta čekaš”. Dostojanstveno kao i svaki put do sada, tako i ovaj put na miran način traže da se ispune njihova prava koja im po zakonu pripadaju.

Svoja prava rudari su često primorani tražiti protestom. Zahtjevi nekada budu ispunjeni, ali pokažu se kao kratkoročno rješenje. U svemu ovome jedino dobro je što su rudari ujedinjeni i ustrajni!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uoči protesta ispred Elektroprivrede u Sarajevu medijima se obratio i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić koji je rekao kako se moraju poduzeti sve mjere kako bi se odblokirali procesi u Rudniku mrkog uglja Zenica te osigurala isplata plata za mjesec juni i topli obrok za mjesec maj.

“Svjesni smo da naša priča zamara javnost, ali mi izbora nemamo. Zamoreni su i rudari, ali trpe. Naša poruka je jedinstvena. Bez obzira koliko bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni. U ovoj državi nije lako biti ujedinjen. Nećemo se predati, pružat ćemo otpor nehumanom odnosu onih koji odlučuju o našim sudbinama”, poručio je između ostalog Husić.

Fotoreporter portala Bosnainfo danas je na protestu rudara, u nastavku pogledajte šta je zabilježio.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije