Ekonomija

Rudari prijete kolapsom rudnika u BiH! "Ne treba se dalje sramotiti, poslali smo obavijest, a kreću štrajkovi"

Zenički rudari nikad nisu bili u jadnijoj situaciji, zaradili su svoje plate za koje su prinuđeni moliti da im se isplate. Dani prolaze, a nadređeni za ove ljude nemaju sluha.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Pokušali su na lijep i kulturan način da razgovaraju i da im se isplati ono što su zaradili, ali očigledno da se na lijep način u Bosni i Hercegovini ne može ništa završiti.

“Nema ništa novo kada je u pitanju Zenica. Mi smo sedam dana dali jedan korektan odnos i pristup kako radnici tako i Sindikat Zenice i Granski sindikat prema okolnostima sa kojima su se suočili, sa aktuelnim stanjem u Zenici, i prema ministarstvu, Elektroprivredi i Rudniku. Do prije dva dana, zapravo juče ujutro, možemo reći tako, mi smo imali uvjeravanja da smo blizu kreiranja rješenja, međutim mi smo jučer u popodnevnim satima se uvjerili da to nije tako.

Pročitajte još

Danas smo na adresu Vlade FBiH i JP EPBiH dostavili obavijesti, upoznali ih sa aktivnostima Sindikata, radnika Rudnika Federacije, štrajk upozorenja u svim rudnicima Federacije u sastavu koncerna u ponedjeljak i utorak u trajanju od sat vremena u trajanju od 7.00 do 8.00. sati, napočetku prve radne smjene”, kaže za Bosnainfo Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Rudari upozoravaju na kolaps svih rudnika, ako se ono što im po Kolektivnom Ugovoru pripada ne ispuni čim prije, a to je plata!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Mi ćemo najvjerovatnije ako se danas ništa ne bude dešavalo i u toku vikenda, dakle u ponedjeljak ćemo potvrditi odluku o održavanju protesta Rudnika.

Ako budemo primorani na takav korak, u četvrtak 8. juna kreće štrajk na dva lokaliteta, pred Upravnom zgradom Elektroprivrede BiH i pred sjedištem Vlade Federacije BiH.

Mi smo svjesni svega, ovo je jako teška i složena situacija i nekog propusta za populizam nema, to nije korektno. Priroritet je sačuvati radna mjesta, obezbijediti da rudnik nastavi sa radom i svakako obezbijediti uslove za isplatu plate za april 2023., a evo sad je juni.

Pročitajte još

Energetski sektor i mnogi drugi su u dobroj mjeri ovisni o stanju rudnika uglja u Federaciji BiH.

U krajnjem, ako se ne postigne dogovor, doći će do radničkog neposluha u svim rudnicima BiH, al to je onda kolaps na samom startu jednog poglavlja, to bi bilo katastrofalno. Definitivno, ako bi bili dovedeni u jednu takvu situaciju, onda ćemo predložiti nadležnim da kreiraju plan i program zatvaranja svih rudnika, jer ne treba se dalje sramotiti sa svim i svačim”, naglasio je za Bosnainfo Husić.

Rudnik mrkog uglja Zenica u prva četiri mjeseca proizveo je 62.512 tona uglja ili 42,3 posto od planirane 147.841 tone uglja.

Podsjetimo, rudarima u RMU Zenica posljednja isplaćena plata je ona za mjesec mart 2023. godine, a koju su dobili tokom aprila. Nije im isplaćena ni naknada za topli obrok, a duguje im se i rate kredita, koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu i uplaćene na račune banaka.

Prihvati notifikacije