BiH

Zuhdija Tokić za Bosnainfo: "Riješite da rudari ne budu problem državi! Ovako ne ide, danas Zenica, sutra Kreka..."

Problemima rudara nema kraja, a nadležni ističu kako su "posvećeni u prevazilaženju" teške situacije.

FOTO: BALANS.CO.BA
FOTO: BALANS.CO.BA
Zuhdija Tokić

Direktor Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica, Mensur Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada za radnike pogona Raspotočje koji nisu raspoređeni na radna mjesta za vrijeme prekida proizvodnje uglja, kao posljedica radničkog neposluha i to je stupilo na snagu 3. oktobra.

Rudnik Zenica trenutno ima oko 800 zaposlenih, a taj bi broj ,u prvoj fazi, po novoj sistematizaciji trebao biti manji za oko 100 radnika, do mogućeg potpunog gašenja.

Stanje u Zenici je teško, a nije dobro ni u drugim rudnicima.

Općenito kad su u pitanju svi rudnici u sastavu Koncerna oni su dovedeni u situaciju da se bore za preživljavanje, tako da i bivša uprava i nadzorni odbor Elektroprivrede kad su u pitanju kao vlasnici, nisu se ponašali onako kako treba, odnosno nije uloženo u rudnike ono što je trebalo da se uloži.

Tako da u slučaju Zenice vrlo brzo može preći da to bude slučaj i u svim ostalim rudnicima, ako se nastavi ovakav odnos kad je u pitanju država i plan kako i na koji način oni vide energetski sektor”, govori za Bosnainfo Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

Rudari su spremni da odustanu od svega, ali čekaju da li će se nešto desiti.

Pročitajte još

“Vi vidite da zemlje u Evropi se ponovo vraćaju, prinuđeni su da koriste ugalj za proizvodnju električne energije. Ovdje kod nas nema plana ni kako ni na koji način prevazići situaciju, došli smo do toga kad je u pitanju rudnik Zenica, stara Jama, ostaje još i Raspotočje, ali evo i oni, zbog nemogućnosti da proizvedu ono što treba, da bi se obezbijedile plaće ljudi su poslani na prekid. Jednostavno Vlada, Elektroprivreda BiH, uprava rudnika moraju naći rješenje da se prevaziđe trenutno stanje koje nije dobro, a nije ni u ostalim rudnicima puno bolje.

Mi čekamo da se vidi kako da se prevaziđe ova situacija, vi znate kako reaguju rudari, neću reći slijedi protest, ali sve odluke koje slijede u stvaranju uslova da se poštuje kolektivni ugovor i svega onoga što treba, sigurno će ići sa upravnog odbora, tako da ćemo u narednim danima očekivati reakciju i ne može se tolerisati ponašanje na ovakav način”, stava je Tokić.

Ako rudari prestanu sa radom, šta će biti sa cijenom struje, da li građani mogu očekivati poskupljenja, Tokić smatra kako je to scenarij koji slijedi.

Priča o poskupljenju struje je smiješna, nemoguće je opstati u ovakvom vremenu. Vidite kad nešto poskupi, poskupe svi ostali artikli, a evo ja kao građanin kažem da je nemoguće u ovakvim uslovima da ne dođe do poskupljenja električne energije, ali nas rudare neinteresuje da li će doći do poskupljenja električne energije, moraju se obezbijediti osnovni uslovi za rad.

Ako ne trebaju rudnici obezbijedite sve ono što treba, obezbijedit nam staž jer imamo po 10 i više godina neuvezanog staža, na socijalno prihvatljiv način ovo završite i zatvorite rudnike. Uvozite struju po vjerovatno puno većim cijenama nego što se sad plaća, a evo svako bježi od odgovora na pitanje koje mi postavljamo “ako vam trebaju rudnici – kažite, ako ne trebaju, recite da se okrenemo drugom poslu. Ovako ne ide, danas Zenica, sutra Kreka, prekosutra bilo koji rudnik. Ne vidimo da se neko posebno pokušava angažovati da riješi ovakva pitanja ili da presječe sve, vjerovatno isčekujući šta će biti. Niko živ ne zna kud mogu odvesti BiH kad je riječ o putu u energesku neovisnost.

Mi se ne nadamo, rudari zahtijevaju kako i na koji način da se riješi da rudari ne budu problem ovoj državi, mi smo rješenje. Nećemo dozvolit da se ponaša s nama na način kako je dosad bilo”, kazao je Zuhdija Tokić za Bosnainfo.

Podsjetimo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je Elektroprivredu BiH d. d. Sarajevo gdje se sastao sa Upravom ove kompanije na čelu sa v. d. generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem. Tema sastanka su bili izazovi s kojima se Elektroprivreda svakodnevno susreće u svom radu i teška i nezavidna situacija u poslovanju ove kompanije, ali konkretno rješenje niti prijedlog nije dogovoren.

Prihvati notifikacije