BiH

Ni nakon sedam dana od protesta rudara plata nema! Uprava EPBiH smijenjena i šta sad?

Veliki broj rudara iz svih sedam rudnika koji posluju u Koncernu Elektroprivrede BiH okupio se 1. avgusta ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu kako bi dali podršku zeničkim rudarima koji još nisu dobili platu za mjesec juni.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

I nakon sedam dana od protesta rudari Zenice nisu dobili svoju zarađenu platu.

“Ovo boli. Svi se ogluše i pozivamo da nam daju planove i programe i kako riješiti rudnik Zenicu i ostale”, poručio je Elvedin Avdić, predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Jedina promjena koja je nastupila i to u roku 24 sata od protesta rudara jeste što je Vlada FBiH na sjednici 2. avgusta dala saglasnost za smjenu generalnog direktora EP BiH Admira Andelije i kompletnog rukovodstva i imenovan je novi vršilac dužnosti.

Pročitajte još

Nakon toga, ništa se ne dešava, rudari su ostavljeni sami sa svojim problemima. Vrijeme će pokazati da li će novi ljudi donijeti nešto novo, pokušati olakšati stanje na relaciji – Elektroprivreda BiH – krovni sindikat rudara. Ali kako, kad kasne plate?

Rudar Mevludin Šišić pita šta se dešava: “Gdje nestadoše sindikalisti i koliko su se derali, a mi i dalje plate nemamo u Zenici. Je li samo bila politička igra, jeste li nas prodali?”

Sve je na čekanju i bez odgovora, šta će biti sa rudarima i rudnikom Zenica?

Prihvati notifikacije