Ekonomija

MMF traži da se zaustavi rast minimalnih plata i penzija u BiH!

Međunarodni monetarni fond zatražio je od Bosne i Hercegovine da obustavi povećanje plata i penzija kako bi se zaustavila inflacija.

FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
FOTO: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Traži se zaustavljanje rasta plata u javnom sektoru, ali i rasta minimalne plate, što će uglavnom pogoditi radnike u privatnom sektoru s najnižim primanjima, izvještava BiznisInfo.ba.

“Da bi se ojačala fiskalna održivost, direktori (MMF-a) su apelirali na vlasti da dodatno ograniče tekuću potrošnju, uključujući i putem ograničavanja potrošnje na plate u javnom sektoru, boljeg usmjeravanja socijalne potrošnje, poticanja javnih investicija i unapređenja naplate prihoda”, navodi se dokumentu MMF-a nakon zaključenih konsultacija po članu IV sa Bosnom i Hercegovinom za 2023. godinu.

Također su istakli da će investicije u infrastrukturu, zelenu energiju i digitalizaciju, podržane reformama u upravljanju javnim finansijama, pomoći u poticanju održivog razvoja.

Prosječne neto plate su u porastu zbog povećanja najniže cijene rada i povećanja plata u javnom sektoru u oba entiteta, ali realne neto plate su u porastu tek od januara 2023. godine.

Prihvati notifikacije