Ekonomija

Rudari druge smjene nisu sišli u jame, traže plate i naknade

Nakon što je sindikat Rudnika mrkog uglja Zenica otkazao za danas najavljeni generalni štrajk, rudari druge smjene ovog rudnika nisu sišli u jame, poručujući upravi da ni kilogram rude neće izaći iz ovih pogona dok im se ne isplate plate.

FOTO: ARHIVA/FENA
FOTO: ARHIVA/FENA

Direktor Rudnika Mensur Hukić na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da su potrebna barem dva dana da se sa računa preduzeća skinu sve blokade, čak i kad bi sutra bio obezbijeđen novac za isplatu plata, za šta trenutno nedostaje više od 1,4 miliona KM.

Danas je istekao rok za isplatu aprilske plate i toplog obroka, a rudari zahtijevaju i isplatu dijela plate za mart, odnosno novca za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

Rudari su poručili da zahtijevaju dolazak federalnog premijera Nermina Nikšića, direktora preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andelije i svih nadležnih za rudnike, prenijeli su federalni mediji.

Zenički rudari od ponedjeljka, 22. maja, svakodnevno su održavali jednosatni štrajk upozorenja zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, a sindikat rudnika otkazao je najavljeni generalni štrajk uz obrazloženje da ga, prema sadašnjim zakonskim rješenjima, nije moguće legalno organizovati, prenosi Srpskainfo.

Prihvati notifikacije