Može se dodati u brojna slatka i slana jela, a neke namirnice, kao što je grah, uz mentu postaju lakše probavljive.
Njen okus osvježava tijelo i dah, a zanimljivo je i da ova moćna biljka može smiriti bolove i grčeve, pa čak i lupanje srca kada smo nervozni ili tjeskobni, stoga bismo ju trebali konzumirati što češće, posebno u ovo doba godine.
A što može bolje smiriti duh i tijelo nego druženje s dragom nam ekipom, uz čašicu domaćeg likera od mente?
Recept za vječni klasik koji tako dobro paše uz večernja druženja možete pronaći u nastavku.
Liker od mente – sastojci:
Svježi listovi mente, oko tri pune šake

1 litra domaće rakije ili votke
Korica jednog velikog limuna
Za sirup:
1 kg šećera
1 l vode
Liker od mente – priprema:
Listove mente dobro operite, uklonite male peteljke pa ih dobro posušite i lagano zgnječite. Stavite ih u staklenku pa dodajte dobro opranu koricu limuna u komadu.Listove mente i koricu limuna prelijte alkoholom. Neka se infuzira barem osam dana, a najbolje bi bilo dvije sedmice.
Liker procijedite.
Pripremite domaći sirup. Zagrijete vodu i dodajte šećer pa kuhajte sve dok ne dobije gustoću sirupa.Sirup dodajte infuziranom alkoholu, a količina koju ćete dodati ovisi o tome koliko sladak i gust liker želite.Stavite u posude po želji i uživajte.
Savjet: Liker poslužite rashlađen ili mu dodajte koju kockicu leda, a možete ga koristiti i kao bazu za razne koktele.