Magazin

Breskvice: Uz ovaj recept ispast će sigurno sočne i mekane

Postoje razne verzije recepta za hit praznične kolačiće breskvice – od onih bez alkohola jer ih obožavaju i djeca, do onih s raznim dodacima u smjesu kojom se spajaju dvije polovice ovih divnih kolačića.

FOTO: YOUTUBE/ SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/ SCREENSHOT

U nekim krajevima se, primjerice, tradicionalno u tijesto dodaje svinjska mast što ovim sitnim kolačićima daje prhkost, pa domaće breskvice nikad nisu onako suhe kao kupovne.

Pročitajte još

Osim toga, prije nego se uvaljaju u kristal šećer, preporučuje se umočiti polovice u mlijeko s dodatkom arome jagode – to će im dati sočnost i mekoću.

Gastro.24sata.hr donosi najbolji, starinski recept za breskvice koji možeš obogatiti ovim idejama i sastojcima. Što se tiče rakije, ona od bresaka bila bi najbolja, ali poslužit će i bio koja druga rakija.

Ovo su sastojci:

žumanjak 6

oštro brašno 175 g

glatko brašno 175 g

maslac 280 g

šećer u prahu 160 g

prašak za pecivo 1 kom

vanilin šećer 2 kom

rakija 30 ml

maslac 150 g

šećer u prahu 150 g

mljeveni orasi 150 g

šećer 1

šoljica ekstrakt jagode

ekstrakt mente listići mente

POSTUPAK

Žumanjke propasiraj, dodaj brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanillin-šećer I breskovaču. Zamijesi tijesto i ostavi ga stajati oko 1 sat. Oblikuj male kuglice, složi ih na namašćeni pleh i peci na temperaturi od 160 stepeni. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti).

Kremu pripremi tako da maslac i šećer u prahu pjenasto umiješaš pa dodaš mljevene orahe. Ohlađene kuglice spajaj pripremljenom kremom. Dobivene breskvice oboji ekstraktom jagode i mente te ih uvaljaj u kristal šećer.