U nekim krajevima se, primjerice, tradicionalno u tijesto dodaje svinjska mast što ovim sitnim kolačićima daje prhkost, pa domaće breskvice nikad nisu onako suhe kao kupovne.
Osim toga, prije nego se uvaljaju u kristal šećer, preporučuje se umočiti polovice u mlijeko s dodatkom arome jagode – to će im dati sočnost i mekoću.
Gastro.24sata.hr donosi najbolji, starinski recept za breskvice koji možeš obogatiti ovim idejama i sastojcima. Što se tiče rakije, ona od bresaka bila bi najbolja, ali poslužit će i bio koja druga rakija.
Ovo su sastojci:
žumanjak 6
oštro brašno 175 g
glatko brašno 175 g
maslac 280 g
šećer u prahu 160 g
prašak za pecivo 1 kom
vanilin šećer 2 kom
rakija 30 ml
maslac 150 g
šećer u prahu 150 g
mljeveni orasi 150 g
šećer 1
šoljica ekstrakt jagode
ekstrakt mente listići mente
POSTUPAK
Žumanjke propasiraj, dodaj brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanillin-šećer I breskovaču. Zamijesi tijesto i ostavi ga stajati oko 1 sat. Oblikuj male kuglice, složi ih na namašćeni pleh i peci na temperaturi od 160 stepeni. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti).
Kremu pripremi tako da maslac i šećer u prahu pjenasto umiješaš pa dodaš mljevene orahe. Ohlađene kuglice spajaj pripremljenom kremom. Dobivene breskvice oboji ekstraktom jagode i mente te ih uvaljaj u kristal šećer.