Magazin

Sipate mlijeko u kafu? Šta na to kažu naučnici

Nije tajna da kafa za većinu ljudi na svijetu predstavlja onaj mali, svakodnevni luksuz. Kafa je savršen izgovor za druženje s prijateljima, poboljšava nam fokus, hrani dušu, a miris i okus su božanstveni.

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Naučna istraživanja pokazala su da nas čak i sam miris kafe razbuđuje, a sretna vijest za fanove je da kafa donosi i značajne benefite za zdravlje. Kafa je izvor antioksidansa, a ako ju popijete prije vježbanja, poboljšava izgaranje masti.

Sada je nova studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom u kafu moglo još pojačati koristi za zdravlje, piše Science Alert.

Istraživači sa univerziteta u Kopenhagenu posmatrali su kako antioksidansi polifenoli reaguju s aminokiselinama, sastavnim elementima proteina. Otkrili su kako kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crveno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, neki polifenoli, pokazuju ranije studije, mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti.

Vjeruje se da to čine tako što kontroliraju upale, kompleksne reakcije imunološkog sistema. Upale pomažu u borbi protiv zaraza, no ako se pravilno ne kontrolišu mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

Autori nove studije uspješno su pokazali da se polifenoli vežu za proteine u kafi s mlijekom.

“Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napicima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali”, kaže naučnica i koautorica studija, Marianne Nissen Lund.

“Zanimljivo je što smo sada vidjeli kontraupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja”, kaže imunolog i autor Andrew Williams.

Potrebno je još istraživanja kako bi naučnici shvatili što ovi rezultati znače za ljudsko zdravlje u praksi. Ova studija proučavala je samo kako jedan tip imunološkog posrednika reaguje na hemijske spojeve u laboratorijskim uslovima.

“Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna tačka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulisati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti”, zaključuju istraživači.