BiH

Senka Nožica za Bosnainfo - Šta nakon prve presude, hoće li slučaj ‘Respiratori’ potaknuti nove istrage u BiH...

Presuda kakvu niko nije očekivao, odjeknula je Bosnom i Hercegovinom, ali i regijom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), premijer Federacije BiH, Fikret Hodžić, direktor firme “Srebrena malina”, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Novalić je prvostepeno osuđen na četiri, Hodžić pet i Solak šest godina zatvora, dok je firma “Srebrena malina” kao pravno lice optužena u ovom predmetu i mora platiti kaznu od 200.000 KM i vratiti gotovo 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, a koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM privremeno oduzeti po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Senka Nožica, ugledna advokatica koja je zastupala Jelku Miličević, koja je oslobođena optužbi u ovom predmetu za Bosnainfo je prokomentarisala aferu “Respiratori”.

Pročitajte još

“Moja je branjenica oslobođena optužbi, ja ne bih dalje podgrijavala cijelu tu atmosferu”, istakla je Nožica.

Hoće li slučaj ‘Respiratori’ potaknuti nove istrage korupcije u BiH, ugledna advokatica smatra da treba tužioce pitati.

“Ne bih polemisala šta može biti, to bi bilo čisto gatanje šta može, šta ne može. To treba tužioce pitati, jer oni vode istrage i znaju šta, da li će poslije ovoga biti i ima li uopše prijava o drugim slučajevima”, tvrdi Nožica za Bosnainfo.

S obzirom da se radi o prvostepenoj presudi koja je loša po Novalića, Solaka i Hodžića očekuje se da će isti uložiti žalbu.

“Sigurno je da će se žaliti ko je nezadovoljan presudom i optuženi koji su osuđeni i tužilac ako je nezadovoljan oslobađajućim, jel i dijelom presude, sudovima će se žaliti”, smatra Nožica.

Da li je moguće očekivati da se promijeni ishod prvostepene presude, advokatiza za Bosnainfo pojašnjava:

“To je ozbiljna procedura koja se vodi pred apelacionim vijećem, oni mogu zakazati pretres, mogu sve ponovo pozvati, mogu odbiti sve žalbe i potvrditi presudu. Prema tome tu su razne opcije u pitanju, tako da je teško pretpostaviti šta će se dešavati”.

Pročitajte još

Tužilaštvo BiH je saopćilo da je zadovoljno osuđujućim dijelom presude Suda BiH premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim u predmetu “Respiratori”, ali ne i oslobađajućim. “Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom, te ćemo nakon zaprimanja pisanog otpravka presude donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija”, poručili su iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina zauzima najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Evropi kada je riječ o korupciji u zemlji, prema podacima koje je objavio Transparency International BiH u januaru ove godine.

Podržavajući presudu, Američka ambasada u BiH saopćila je da korupcije muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, uzrokuje da mnogi građani ove zemlje žele otići i graditi živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje. Odbacili su optužbe da je presuda politički motivirana, nazivajću to “lažnim i obmanjujućim optužbama”.

Nešto ranije presudu je premijer Novalić nazvao “nastavak političkog progona”, najavljući nastavak borbe i da je ovo samo “prvo poluvrijeme”.

Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona…

Posted by Fadil Novalić on Wednesday, April 5, 2023

Prihvati notifikacije