BiH

Završne riječi u aferi Respiratori nastavljaju se danas u Sudu BiH: Fadil Novalić stigao sam?

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je na prošlom ročištu da postupak u kojem mu se sudi za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora ne vidi kao sudski proces, već kao projekat političke prirode.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Suđenje o aferi “Respiratori” traje duže od dvije godine, zbog čega je Evropska komisija zaključila da ga Sud BiH vodi vrlo loše, ali kako god proces se nastavlja.

Za danas je planirano iznošenje završnih riječi. Podsjetimo, radi se o predmetu čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pročitajte još

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević, iako optuženi u ovom predmetu, sve vrijeme nesmetano obavljaju svoje funkcije upravljajući budžetskim novcem.

Fotoreporter Bosnainfo jutros je zabilježio dolazak Fadila Novalića na sud, kako se može primijetiti stigao je sam, inače je gotovo pa uvijek u pratnji advokata, no ne znači da advokati ranije nisu stigli.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO