BiH

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić otišao na izdržavanje zatvorske kazne

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić javio se na izdržavanje kazne u državni zatvor u večernjim satima u četvrtak, 21. marta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
arhiv

Novalić se u državni zatvor u Vojkovićima javio sinoć, potvrdio je to njegov advokat Senad Pećanin.

Pročitajte još

Prema ranijim najavama njegovih advokata, navodno na izdržavanje kazne trebao javiti danas u popodnevnim satima poslije džuma namaza.

Podsjećamo, on je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine., a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Novalić je konačnom presudom 27. januara 2024. osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH “Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.