BiH

Novalić o svom slučaju: U dokumentu SIPA-e je jasno da se nikakvo "pranje novca" nije desilo

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Fadil Novalić
FOTO: BOSNAINFO

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja u petak otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi u predmetu “Respiratori”, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Sud je presudom utvrdio kako se nenamjenski potrošilo nešto više od 10 miliona KM za nabavku oko stotinu respiratora. Respiratori su kupljeni u Kini po cijenama za koje se ispostavilo da su znatno veće od stvarnih, a uz to se pokazalo kako su neupotrebljivi u bolničkim uvjetima jer su namijenjeni prijevozu pacijenata u vozilima hitne pomoći.

Fadil Novalić je kao kadar od osobnog povjerenja čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na čelu federalne vlade bio punih osam godina sve do početka 2023. godine.

Od tada je zastupnik SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Pročitajte još

Na svom profilu se oglasio ponovo Novalić i poručio kako slijedi “borba protiv montiranog procesa”.

“Da bi preuzela predmet od Kantonalnog tužilaštva, Gordana Tadić je izmislila da je SIPA utvrdila pranje novca i dodijelila je predmet podobnim tužiocima koje je izabrala suprotno od zakonom predviđene procedure.Zbog ovakvog dodijeljivanja predmeta ona je kasnije smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice.U dokumentu SIPA-e je jasno da se nikakvo “pranje novca” nije desilo, ali to nije spriječilo da se montirani proces odvija i dalje, onako kako su njegovi naručioci zamislili”, napisao je Novalić.