BiH

AFERA RESPIRATORI Fahrudin Solak: Da nismo postupili ovako, onda bi nas pitali zašto ništa nismo poduzeli

Iznošenjem završnih riječi odbrane Fahrudina Solaka te suspendovanog direktora FUCZ-a lično, nastavljen je glavni pretres u predmetu "Fadil Novalić i drugi".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nastavkom izricanje završnih riječi, advokatica Marsela Bajramović još jednom je stavila u fokus činjenicu da je njen branjenik Solak postupao isključivo u skladu sa svojim ovlastima, svjesno te da ne postoji ništa nezakonito u vezi nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa 2020. godine.

Bajramović je navela da je Tužilaštvo BiH, tokom istražnog postupka, dovodilo svjedoke koji nisu relevantni i kredibilni za korištenje i pitanje svrsishodnosti respiratora, a za šta su svjedočili.

Navela je da su tužitelji dovodili inžinjere, a ne ljekare, i da su govorili o tome da li su respiratori adekvatni za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Istaknula je da tužitelji nisu svoje tvrdnje dokazali niti jednim čvrstim dokazom, konkretno aludirajući na tačku optužnice kojom se Solaku na teret stavlja krivično djelo “Pranje novca”.

Za kraj svog obraćanja, Bajramović je od Suda BiH zatražila oslobađajuću presudu.

“Javnost me osudila, ali ja se osjećam nevinim”,

Fahrudin Solak, suspendovani direktor FUCZ-a i drugooptuženi u ovom predmetu, na samom početku iznošenja završnih riječi kazao je kako se, tokom istrage koja je vođena, osjećao frustrirano i targetirano; imao je utisak da se postupak vodi protiv njega lično, mislio je da nije dobar čovjek, ali je potom shvatio da nije meta on već institucija koju predstavlja.

Osvrnuo se, zatim, na period prije pandemije koronavirusa, a kada je bio na čelu FUCZ-a. Istaknuo je teške periode u kojima se našla uprava, vremenske nepogode koje su pogađale BiH i to kako je u svim tim situacijama zadatak FUCZ-a bio ja sačuva građane FBiH.

Potom, uz riječi da ga podsjećanje na taj period čini emotivnim, Solak se prisjetio i same pandemije koronavirusa. Govorio je o tome da je bilo dana kada su on i njegov tim spavali po svega tri ili četiri sata, ali da to ništa nije bitno “jer su u pitanju bili životi građana i sve je ostalo manje važno”.

Nadalje, Solak govori o tome kako se on osjeća zaslužnim za to što FUCZ danas ima tim kakav ima – opremljen i obučen i da je kao takav otišao u humanu misiju spašavanja ljudskih života u Turskoj koja je nedavno bila pogođena razornim zemljotresima.

Dodao je kako nakon njegove suspenzije i obustave nabavke respiratora i potrebne medicinske opreme – a od kako on, dakle, nije na čelu FUCZ-a, i nakon pokretanja “vještačke afere” ništa više od opreme za FUCZ nije nabavljeno, kao ni od medicinske opreme.

Ističe da je sve dio medija plana u kojem sudjeluju u tužitelji Tužilaštva BiH koji su, tokom istrage, odavali informacije “svojim ministrima” i medijima koji od početka prate ovaj slučaj.

Solak naglašava kako, nakon njegove suspenzije, niko ništa ne poduzima u pitanju obavljanja poslova na pozicijama na kojima su postavljeni, pa se pita da li su ljudi počeli strahovati da obavljaju svoj posao, onako kako je on to radio, pa za to kasnije optužen.

“Da nismo postupili ovako, onda bi nas pitali zašto ništa nismo poduzeli i nabavili potrebnu opremu”, kazao je danas pred Sudom BiH Fahrudin Solak.

Kazao je da su dokazi koje je Tužilaštvo BiH iznijelo “elementi zavjere” i alati za provođenje medija plana. Spomenuo je potom jednog člana Vlade FBiH koji je od njega tražio da FUCZ nabavi skije za njega, u privatne svrhe, za šta Solak tvrdi da je odbio.

“Javnost me osudila, ali ja se osjećam nevinim. Nisam povrijedio pravne i zakonske akte, samo sam radio svoj posao”, riječi su kojima je Solak završio današnje izlaganje.