Svijet

RUSIJA UPOTRIJEBILA ORUŽJE KOJE TJERA STRAH U KOSTI "Ovo topi meso do kostiju"

Novinari AFP-a izvještavaju da je s ruskih položaja u Ukrajini jučer ispaljeno municiju s bijelim fosforom.

FOTO: WIKIPEDIJA
FOTO: WIKIPEDIJA

Dva projektila ispaljena su u razmaku od pet minuta na nenaseljeno područje u blizini grada Časiv Jar u istočnoj Ukrajini, tvrde novinari koji izvještavaju s mjesta događaja.

Svjedoci su čuli zvukove projektila i vidjeli eksploziju izazvanu streljivom koje je ispuštalo male goruće kuglice bijelog fosfora. Loptice su zapalile raslinje s obje strane ceste na površini veličine nogometnog igrališta.

Novinari tvrde da su najbliže kuće udaljene oko 200 metara od zapaljenog područja.

Prema Ženevskoj konvenciji, oružje koje sadrži bijeli fosfor nije dopušteno koristiti protiv civila, ali se smije koristiti protiv vojnih ciljeva.

Novinari nisu mogli ocijeniti je li meta bila položaj koji su držale ukrajinske snage, iako je zeleni kamion s bijelim križem, simbolom ukrajinske vojske, bio parkiran pokraj zapaljenog područja.

Topi meso do kosti

Ukrajina je već optuživala Rusiju da koristi oružje s bijelim fosforom, ali je Moskva to kategorički demantirala.

Podsjetimo, prije nekoliko dana vidjeli smo nešto slično u snimkama iz Vuhledara koje su bile podijeljene na društvenim mrežama. Ukrajinski vojnik koji je snimio video bio je uvjeren da je riječ o bijelom fosforu, no neki stručnjaci smatraju da je zapravo riječ o termitu.

Za izradu zapaljivih bombi koristi se termit, mješavina metalnog praha i metalnog oksida. Gori na temperaturama višim od 2400 °C, a ako dođe u dodir s ljudskim mesom, može ga otopiti sve do kosti. Human Rights Watch opisao je oružje kao jedno od “najokrutnijih” u ruskom arsenalu, rekavši da uzrokuje “neposrednu i doživotnu ljudsku patnju”.

Prema Međunarodnom odboru Crvenog križa, zapaljeni fosfor stvara plamenove koji gore na temperaturi i do 800 stupnjeva Celzijevih. Vatra koju uzrokuju može se proširiti na velikoj površini, i do nekoliko stotina kvadratnih kilometara.

Korištenje ovog oružja može izazvati ozljede opasne po život, ali dovesti i do dugotrajnog, mučnog umiranja žrtava.

Oružje koje sadrži bijeli fosfor može spaliti i zatvoriti dišne puteve.

U slučaju da čestice ovakvog oružja uđu u tijelo, čak i slučaju da osoba primi pomoć, šanse da preživljavanje su slabe. Čestice bijelog fosfora gore sve dok su u doticaju s kisikom.