Svijet

Gavrilov: Ukrajina je dobila "prljavi uranijum", biće isto kao i u Jugoslaviji i Iraku. Ovo tretiramo kao nuklearne bombe

Isporuku zapadnih granata sa uranijumskim jezgrom Ukrajini Moskva će tretirati kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

„Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne podstiču nuklearne provokacije i ucjenu. Znamo da su tenk ‘Leopard 2’, kao i pješadijska borbena vozila ‘Bredli’ i ‘Marder’, naoružani projektilima sa uranijumskim jezgrom, čije korišćenje dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku“, rekao je Gavrilov na Forumu OEBS-a o bezbjednosnoj saradnji.

Gavrilov je dodao da će Moskva, „ako Kijev dobije takve granate za tešku vojnu opremu NATO-a, smatrati to upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posljedicama koje proizlaze iz toga“, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Njemački kancelar Scholz odlučio je poslije višemesečnih pregovora, pod pritiskom NATO saveznika i koalicionih partnera, da ipak isporuči tenkove ‘Leopard 2’ Ukrajini i da dozvoli partnerskim zemljama da ih i one pošalju Kijevu. Ukrajina bi ove godine mogla da dobije do 100 najsavremenijih tenkova njemačke proizvodnje, što je trećina od broja koji je tražila.

Poslije popuštanja Berlina, danas su i SAD odlučile da pošalju Ukrajini 31 tenk „M1 Abrams“.

Uoči objavljivanja američke odluke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će tenkovi „M1 Abrams“, ako ih SAD isporuče Ukrajini, „izgorjeti kao i svi ostali“, prenijela je agencija Reuters.