NEŠTO SE PAKLENO DEŠAVA NA KRIMU Procurile snimke, da li je moguće da je ovo sljedeći potez Vladimira Putina

U toku je veliko utvrđivanje Krima, čeka li nas bitka za taj poluotok?

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Kilometri rovova i vojnih utvrda grade se na sjeveru Krima u očekivanju napretka ukrajinskih snaga, pokazuju snimke. Nakon što je Ukrajina prošle sedmice preuzela južni lučki grad Herson, čini se da su se Putinove snage počele pripremati za sukob dublje u teritoriju.

Na snimci se vide i nizovi šatora namijenjenih ruskim vojnicima, kao i rovovi iskopani u zemlji i utvrđeni metalom i drvom. Privremeni guverner Krima Sergej Aksjonov potvrdio je da Rusija u petak izvodi “fortifikacijske radove”.

Rusi se okreću odbrani

“Na teritoriju Krima pod mojom kontrolom provode se radovi na utvrđivanju s ciljem jamčenja sigurnosti svih Krimljana”, rekao je u petak Sergej Aksjonov, guverner regije imenovan od strane Moskve. Čini se da snimka objavljena na društvenim mrežama i komentari Aksjonova potvrđuju britanske obavještajne službe da se Rusija nakon niza ponižavajućih poraza sada okreće odbrani.

Prošle sedmice pojavile su se satelitske slike koje pokazuju nove rovove kako se kopaju blizu sjeverne granice Krima, što sugerira da je Moskva nervozna što bi ukrajinske snage mogle doći do poluotoka. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je u petak ujutro da ruske snage kopaju rovove duž granice s Krimom, kao i u blizini rijeke Severski Donets između Donjecka i Luganska.

Očekuju veliki prodor ukrajinskih snaga

Na nekim mjestima to se događa gotovo 60- kilometara iza crte bojišnice, što sugerira da se Rusija priprema za “velike ukrajinske prodore”. “Ruske snage nastavljaju davati prioritet preuređenju, reorganizaciji i pripremi obrane u većini sektora u Ukrajini”, reklo je ministarstvo u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka.

“Neke od ovih lokacija nalaze se do 60 km iza trenutne crte bojišnice, što sugerira da se ruski planeri pripremaju u slučaju daljnjih velikih ukrajinskih proboja.” Najsjeverniji vrh Krima udaljen je otprilike 100-injak kilometara od linije fronta. Dođu li ukrajinske oružane snage do te tačke, to bi bilo prvi put da je Rusija izazvana na teritoriju kojeg su zauzeli prije osam godina, piše Net.hr.

Prihvati notifikacije