Svijet

Rusi trpe strašne gubitke, a svađaju se oko šišanja i brijanja

Nedavno je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera Rusije, izravno preuzeo zapovijedanje trupama u Ukrajini. Mnogi to vide kao znak da Moskva sprema novu masovnu ofanzivu, moguće i novi napad na Kijev.

FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Britansko ministarstvo odbrane, koristeći se informacijama svojih obavještajaca i ljudi s terena, piše da je Gerasimov uveo promjene u rusku vojsku.

Tako, na primjer, Britanci pišu da su časnici počeli paziti da se nosi samo propisana uniforma, izbjegava se putovanje u civilnim vozilima te korištenje mobitela. Također, pišu Britanci, pazi se kakvu vojnici imaju frizuru.

No, ne ide sve glatko, navode Britanci. Mjere su naišle na skeptične povratne informacije. Protivnici ovakvih promjena, navode Britanci, najviše ismijavaju pokušaje da se standardizira brijanje vojnika.

Neki dužnosnici iz Donjecka, navodi se dalje, kažu kako se radi o farsi koja koči proces uništavanja neprijatelja. Vojno vodstvo kritizirao je i šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekavši da je “rat vrijeme aktivnih i hrabrih, a ne uglađenih”.

U međuvremenu ruske snage su i dalje blokirane u Ukrajini, ne napreduju, a istovremeno trpe velike gubitke. Zbog toga će inzistiranje Gerasimova na ovim neključnim stvarima vjerovatno potvrditi strahove njegovih brojnih skeptika u Rusiji, smatraju Britanci.

Zajedno s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, sve se više smatra da je nekontaktan i da je usredotočen na prezentaciju umjesto na sadržaj, dodaju na kraju.

Prihvati notifikacije