Svijet

Ukrajinci tvrde da kontraofanziva još nije počela: "Kad krenemo svi će znati"

Ukrajinski vojnici pucaju iz višecjevnog raketnog sistema Bureviy na položaj u oblasti Donjeck, Ukrajina, 29. novembra.

FOTO: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
FOTO: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, rekao je da njegova zemlja još nije pokrenula planiranu kontraofanzivu da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija, te da će početak te akcije “svima biti očigledan” kada se to dogodi.

Danilov je odbacio izjave ruskih zvaničnika koji su rekli da je kontraofanziva već počela.

“Ovo nije istina. Kada će sve ovo početi, to će odlučiti naša vojska”, rekao je Danilov u intervjuu za Reuters, prenosi N1.

“Kada krenemo u kontraofanzivu, svi će to znati”, dodao je on.

Danilov je rekao da su ruski zvaničnici greškom shvatili da ukrajinsko napredovanje na nekim mjestima predstavlja početak veće operacije.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopćilo je su “ukrajinski diverzanti” digli u zrak dio cjevovoda za amonijak Toljati-Odesa koji prenosi đubrivo iz Rusije u Ukrajinu u regiji Harkov.

Ministarstvo je također tvrdilo da su ukrajinske snage izvele, kako je rečeno, niz neuspješnih ofanziva u blizini Bakhmuta, istočnog ukrajinskog grada koji je pao u ruke ruskih snaga nakon višemjesečne bitke u maju.

Guverner ruske oblasti Belgorod je danas također optužio Ukrajinu da je granatirala naselje Grafovka, oko 2 km od ukrajinske granice. Vyacheslav Gladkov je rekao da su neke granate pale blizu škole u području, te da je oštećeno nekoliko zgrada. Novinari ovo nisu mogli nezavisno provjeriti.

Prihvati notifikacije