Kolumne

RJEČNIK POP KULTURE: Slavni američki reditelj ubraja se među najveće svjetske bogataše

Američki filmski reditelj Steven Spielberg, rođen 1946. u Cincinnatiju (Ohio), danas spada među najbogatije ljude svijeta.

FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA
FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA

Njegova filmska imperija stvarana je godinama, isključivo na bazi velikih globalnih hit filmova.

Nekoliko Spielbergovih filmova nalazi se na listi najgledanijih filmova svih vremena, počev od “Ajkule”, preko “E.T.”, zatim serijala o “Indiani Jonesu”, do blockbustera kao što su “Park iz doba jure” i “Izgubljeni svijet”.Njegovi rani filmovi “Duel” i “Teksas ekspres” odmah su ukazali da se radi o reditelju izuzetnog talenta za “napete” filmove.

Svoje prijateljstvo s Georgeom Lucasom, Spielberg je iskoristio da zajedničkim snagama održe iluziju o Hollywoodu kao fabrici snova.

Spielberg zaista najbolje umije da prodaje svoje snove ili, kako sam često kaže, snima filmove koje je vidio svojom maštom još dok je bio dječak.

Poput nekog filmskog Petera Pana, Spielbergu su često zamjerali da umije da pravi samo superkomercijalne stvari za djecu i odrasle.

Da bi to opovrgao, krenuo je da radi artističke, čak hermetične filmove kao što su “Boja novca”, “Carstvo sunca” ili “Šindlerova lista” (1993.), za koji je dobio Oscara za režiju i fotografiju i ušao u panteon najvećih legendi američkog filma.

Oscara je osvojio i za najbolju režiju za film “Spašavanje vojnika Ryana” (1998.).

Međutim, čak i njegovi art-filmovi bili su na top-listama najgledanijih filmskih ostvarenja, što govori o tome da je Spielberg posebna pojava.

Poput kralja Mide, sve što Spielberg takne pretvara u zlato, njegovo ime je sinonim za veliki uspjeh, veliki novac, kao što se nekada govorilo za Howarda Hughesa ili danas za Billa Gatesa.

Upravo je Spielberg sa svojom ekipom saradnika stvorio tzv. novi Hollywood, mnogo moćniji od onog starog do njegove pojave sedamdesetih godina.

Novi Hollywood je moćna industrijska mašinerija za pravljenje novca kojom indirektno rukovodi veliki mogul Spielberg.

Upravo je on našao dobitnu kombinaciju, žanrovske filmove u kojima su na prvom mjestu dobra zabava i akcija, pomiješane s fantazijom, ezoterijom i žestokom akcijom.

Prihvati notifikacije