Ekonomija

Rekordno visoka globalna proizvodnja žitarica

U Evropskoj uniji padavine su povećale proizvodnju pšenice. Šta pokazuje najnovija FAO prognoza?

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Najnovija prognoza za globalnu proizvodnju žitarica u 2023., koju je objavila Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO pokazuje povećanje za 5,9 miliona tona u odnosu na prethodni mjesec. Sada iznosi 2.819 mil. t i dostigla je rekordan iznos.

Povoljno za EU pšenicu

Povećana je globalna proizvodnja pšenice na 783,3 miliona tona, što je i dalje 18,4 mil. t ispod rekorda zabilježenog 2022. godine. U Evropskoj uniji prognoza za njezinu proizvodnju je revidirana na više zbog povoljnih vremenskih uslova koji su pogodovali povećanju prinosa, osim deficita na Iberijskom poluostrvu. Neznatno je povećana prognoza za Kanadu i Kazahstan, kao i Tursku. Najavljena suša smanjuje prinos u Australiji, piše Agroklub.

Prognoza za globalnu proizvodnju krupnozrnih žitarica u 2023. smanjena je ovog mjeseca na 1.512 mil. t, ali je i dalje za 2,9 posto veća u odnosu na 2022. godinu.

Predviđa se i manje kukuruza u zemljama istočne Afrike, dok je povećana proizvodnja ječma u Turskoj.

Povećana upotreba žitarica

Neznatno je povećana prognoza za svjetsku upotrebu pšenice u 2023/24. i trebala bi dostići 2.805 mil. t, što je 0,9 posto više nego u prošloj sezoni. Potaknuta je većom upotrebom hrane za životinje, a to je podiglo ukupnu iskorištenost u sezoni 2023/24. na 783 miliona tona, što je 0,3 posto više nego u 2022/23.

Pročitajte još

FAO-ova prognoza za ukupnu iskorištenost krupnozrnih žitarica je ograničena na 1.503 mil. t uz očekivano povećanje za kukuruz. Korištenje riže je nepromijenjeno u odnosu na prošlu sezonu.

Rastu globalne zalihe

Prognoza za svjetske zalihe do kraja sezone 2023/2024. iznosi 878 mil. t, što je povećanje od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec i 2,3 posto u odnosu na prethodnu sezonu. Rastu globalne zalihe pšenice i dostižu 314 mil. t, uglavnom nakon revizija napravljenih za Kinu, EU i Kazahstana.

Djelomično je smanjena prognoza za krupnozrne žitarice zbog revizije naniže zaliha u Brazilu i Ukrajini, dok su porasle u SAD.

Za trgovinu predviđen pad

Pad je prognoziran za svjetsku trgovinu ove robe. Kada je riječ o pšenici u 2023/24., podignuta je u junu na 195 miliona tona, ali i dalje predstavlja smanjenje od 3,4 posto u odnosu na rekordni nivo iz 2022/23. U Kanadi se očekuje veća proizvodnja i prodaja te jača potražnja iz Kine.

Smanjuje se globalna trgovina kukuruzom, jer je manja potražnja iz EU. Očekuje se pad izvoza iz Ukrajine i Paragvaja. Smanjuje se trgovina ječmom, a proširuje za sirak, piše Agroklub.

Prihvati notifikacije